„Жълтата гостенка“ не си тръгва от Перник. Само за три месеца 13 нови болни от туберкулоза се лекуват в Белодробната болница

„Жълтата гостенка“ не си тръгва от Перник. Само за първото тримесечие на тази година в пернишката болница са постъпили 13 нови пациенти болни туберкулоза или така наречената „болест на мръсните ръце“.

Това съобщи директорката на Белодробната болница Величка Кадийска. Именно заради зачестилите случаи тази година в Белодробната болница на Перник ще се организират по-често безплатни профилактични прегледи. За годината те ще са четири, за всяко тримесечие. Досега преминалите профилактика пациенти за 135.

„Много хора си мислят, че туберкулозата вече не съществува, но винаги трябва да има една жълта лампичка да свети, че тя е сред нас и трябва да се обръща внимание при първите симптоми – продължителна кашлица, безсъние, изпотяване“, посъветва пред КТ Кракра Кадийска.

Според промени в закона от тази година реимунизацията срещу туберкулоза не е задължителна. Много родители не ваксинират децата си и дори са организирали движение срещу ваксините. А когато някой не се ваксинира, има опасност за разпространи заразата, предупреждават специалистите.

Факт е, че в 21-ви век все още има деца, които запобяват от коварната болест.

Коментари

коментара