Мазало в Трън! Трънчани скочиха срещу Каролев и костюмари от минно-геоложката камара, дошли да ги омагьосват колко е полезна Мина „Злата“

Скандал избухна по време на среща между жителите на Трън и представители на минно-геоложката камара, природозащитници и икономисти по повод намерението за добив на злато в района. Целта на срещата беше да бъде представено отражението на минната индустрия върху населените места, в които тя се развива от години. Това обаче засили напрежението сред присъстващите и тя беше прекратена.

Утре се очаква Общинският съвет в Трън да гласува нова дата за провеждането на местния референдум за добив на полезни изкопаеми в района и нова формулировка на въпроса.

Слухове, митове и факти за минната индустрия в България трябваше да бъдат обсъдени на днешната среща. Вместо това се стигна до вербално кръстосване на шпаги между противниците и поддръжниците на намерението в Трън отново да има златодобив.

Според хората в града обаче на срещата не беше поставен най-важният въпрос – какво ще стане в Трън, ако бъде изградена мина за добив на злато. Това доведе до ескалация на напрежението.

Председателят на Минно-геоложката камара даде примери как изглеждат населените места у нас, където има минна индустрия. Село Чавдар, където работят две предприятия, беше посочено като едно от местата, които се развиват в положителна посока. Според председателя на Сдружение „Трън“ обаче хубавият външен вид на село Чавдар не показва, че природата му е съхранена.

„Река Тополница, която минава близо селото е напълно мъртва, благодарение на индустрията на минната индустрия, която съществува в този район“, каза Румена Боянова.

„Има истина в това. Ние също сме го установили искахме да направим един проект преди 5 години мисля, че беше. Един проект, който да проучи състоянието на река Тополница“, каза инж. Иван Адреев.

От Минно-геоложката камара цитираха доклад на „Индъстри Уоч“, според който заплатите в региони с минен добив са 3-4 пъти по-високи спрямо други градове от същата област, а нивата на безработица са осезаемо по-ниски. Според жители на Трън обаче, дори да има мина, в нея няма как да бъдат наети местни хора,а природата ще бъде съсипана.

„Тука ще има галерии и открит рудник в изобилие от всичко. Руй ще заприлича на сирене прокопан от всякъде, водата изчезнала. Обещават работа за минното дело са необходими квалифицирани кадри. В Трън има ли такива кадри, няма. Кой ще работи в мината“, каза Евтим Евтимов.

„Цифрите говорят следното: в Трън всеки 3-ма от 4 са безработни. В Трън се говори за земеделски проекти, за екологичен туризъм и няма ни един. Има едно единствено предприятие, което произвежда минерална вода и както чухме сега от трънчани, собственичката, която е дошла също да бъде против нови инвестиционни проекти не им плаща заплати“, каза Владимир Каролев.

От Сдружение „Трън“ завиха, че имат документ, с които доказват, че разрешението, издадено за проучване и добив на злато в Трън е невалидно. Според Парка Динева то е издадено на фирма, която е имала намерение да работи в района преди, настоящата фирма с инвестиционно намерение.

Ако прокуратурата се беше задействала и действала в рамките на закона, ние нямаше сега да имаме този проблем, защото всичко щеше да падне“, каза Парка Динева.

„Това са неща, които едната страна казва нещо, ама дали е вярно, дали е невярно. Аз такъв документ не съм виждал“, каза инж. Иван Адреев.

От Община Трън вече са формулирали нов въпрос за местния референдум за добива на злато в района и са набелязали нова дата за провеждането му.

„Новият въпрос, който е предложил кмета ни на общината, е „Против ли сте Община Трън, чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми“, каза Цветислава Цветкова.

„А не е ли подвеждаща отново тази дума „против“, попита репортерът на БНТ2.

„ Според юристите този въпрос е издържан повече от предишния, така че да се надяваме, че няма и да бъде атакуем, както първия път“, каза Цветкова.

Новата дата за местния референдум, която предлага председателят на Общинския съвет, е 11 юни. Тя заедно с новия въпрос ще бъдат гласувани утре от Общинския съвет.

Източник: БНТ2

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply