Национален скандал е пред избухване: Закриха катедрата по теология на пернишкия лидер на АТАКА Румен Ваташки: Това не е университет, а частна фирма на проф.Колев, бивш депутат и общински съветник на ДПС!

Скандал тресе Шуменския университет, закриха катедрата по теология на пернишкият лидер на АТАКА Румен Ваташки, съобщава самият той пред ZaPernik.com. 

Според Ваташки закриването е умишлено и е провокирано от това, че Румен Ваташки и негов колега – доц. Стефанов са се противопоставили на нагласен конкурс.

„През последните месеци имам усещането, че не работя в държавен университет, а в частна фирма на проф. Г. Колев“, бунтува се Ваташки.

Според него проблемът е сериозен, тъй като със закриването на катедрата, изчезва и един контрапункт на исляма, тъй като в Шумен има средно ислямско училище и катедра по турска филология. Освен това Ваташки подозира и политически мотиви, тъй като въпросният проф. Колев е бил депутат от ДПС и председател на Общинския съвет в Шумен от същата партия.

Ето и официалното становище по случая на пернишкият атакист Румен Ваташки:

С решение от 24 март 2017 г.  на ФС на ФХН при ШУ „Епископ Константин Преславски” е закрита катедрата по теология, която през миналата година чества 25-годишен юбилей.

Формалният повод за закриването е, че след напускането на колега паднахме под 7 души. В такива случаи временно се прехвърлят хора от други катедри.

С доклад до декана на ФХН от 27.02.2017 г.  доц.  Стефан Стефанов, който е ръководител на катедра „Теология” предлага да бъде прехвърлена Ивелина Евтимова от катедра „История и археология”, считано от 1 март 2017 г. Той е спазил законния срок, но ректора проф. Г. Колев отказа да направи прехвърлянето.

Истинската причина за закриването на катедрата по теология е, че с доц. Стефанов се противопоставихме на нагласен конкурс спуснат отгоре за д-р Теодор Стойчев, който се занимава с библеистика (Нов Завет). В областта на библеистиката (Стар Завет) работи и д-р Ана Маринова.

През март трябваше да обявим конкурс, тъй като от НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ И АКРЕДИТАЦИЯ имаме препоръка да обявим конкурс за хабилитиран преподавател по „Библеистика”, т.е. без скоби и ние искаме да спазим тази препоръка, за да спечели по-добрия. Досега ръководството на университета не позволяваше обявяването му заради икономия на средства. Не е тайна, че ШУ „Епископ Константин Преславски” има финансови проблеми и ръководството чак сега даде съгласието си, защото в края на годината ни предстои нова акредитация.

Университета и ФХН се управляват авторитарно и не се зачита мнението членовете на първичното звено. През последните месеци имам усещането, че не работя в държавен университет, а в частна фирма на проф. Г. Колев.

Известно е, че един университет е класически, когато в него има катедра по теология и закриването й не е в интерес на университета.

Шумен е специфичен регион и поради тази причина катедрата по теология трябва да съществува като контрапункт на исляма, още повече че в Шумен има средно ислямско училище и катедра по турска филология.  Този въпрос в голяма степен засяга и националната ни сигурност. Не изключвам и политически мотиви, тъй като проф. Колев беше депутат от ДПС и председател на Общ. съвет в Шумен от същата партия.

Коментари

коментара