Перник посрещна Баба Марта с песни и танци пред Младежкия дом! Националният конкурс „Пижо и Пенда“събра 1245 мартеници от страната и чужбина

С много танци, песни и весело настроение пред Общинския младежкия дом в Перник за поредна година по повод Баба Марта се състоя традиционното „Мартуване“. Деца от фолклорния ансамбъл към Младежкия дом „Чудно оро“ с ръководител Йовчо Георгиев изпълниха първомартенски танц с участието на Пижо и Пенда, а след това показаха майсторството си във фолклорното изкуство и с други изпълнения.

Инициативата е съвместна на Общинския младежки дом и сдружение „Дай, бабо, огънче”. С подкрепата на община Перник за девети път тази година то организира Националния конкурс „Пижо и Пенда“.
В надпреварата за най-голяма, най-дълга, най-оригинална мартеница, пано и обемна кукла с първомартенска символика този път бяха получени 1 245 мартеници от 87 различни институции и индивидуални участници. В конкурса се включиха и деца от български училища в Испания, Канада, Турция, Румъния, бесарабски българи от Украйна и Молдова, съобщи председателят на сдружението Жана Йорданова.
С част от най-красивите червено-бели символи в навечерието на 1 март беше подредена изложба, а по време на „Мартуването“ децата от „Чудно оро“ наплетоха пано, в което вградиха и метлата на Баба Марта.

На изявата присъстваха кметът на Перник Вяра Церовска и целият кметски екип. От името на сдружение „Дай, бабо, огънче” децата им подариха красиви мартеници и пана, изпратени за конкурса.

Коментари

коментара