Как ви се струва? Профилакториумът да стане модерна австрийска болница с онкологична рехабилитация

Перничани имат шанс да се лекуват в болница по австрийски тип. Австрийци са проявили интерес да инвестират в модерно болнично заведение именно в Перник, след среща с кмета на града Вяра Церовска.

„Това е една наистина добра идея за нашия град. Искат да направят болнично заведение за долекуване, което да бъде по модела на болниците за долекуване и рехабилитация в Австрия“, каза кметът Вяра Церовска.

Планът на австрийските инвеститори е новото болнично заведение да включва кардиологични, неврологични и травматологични услуги. В следващ етап се обсъжда и създаването на клинична пътека по онкологична рехабилитация.

„След лъчетерапии и химиотерапии, има и последващи рехабилитационни процедури, при които също се прилага лечение, но то е в по-мек вариант с по-голям интервал между процедурите и е свързано с общото психическо и физическо състояние на пациента. Включва и основните физиологични процеси, които могат да бъдат усложнени след базовите лечения, които се прилагат“, каза Вяра Церовска пред КТ Кракра.

Кметът е изтъкнала пред инвеститорите предимствата на сградата на Профилакториума като подходяща за новото болнично заведение.

Церовска допълни, че общинската управа не се е отказала от идеята в Перник да бъде разкрит филиал за обучение на медицински кадри. В тази насока обаче ще има яснота след изборите и създаването на нов кабинет, тъй като при смяна на министрества, често се променят и правилата по акредитация.

 

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply