Пернишкият съд отряза фирмата за златодобив в опита й да спре референдума на Трън

Пернишкият административен съд остави без разглеждане жалбите на председателя на Българската минно-геоложка камара /БМГК/ и на управителя на „Евромакс сървисиз“ ЕООД против решението на Общинския съвет в Трън за провеждане на местен референдум, както и направеното с тях искане за спиране на решението.

Според жалбоподателите поставеният за обсъждане въпрос от референдума не е от компетенциите на органите на местно самоуправление и решението по референдума, независимо от крайния резултат, би имало национално значение, а не местно.

Въпросът на референдума е „Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“.

Жалбите са процесуално недопустими, тъй като приетото решение за произвеждане на местен референдум не подлежи на оспорване, постанови съдът. Той прекрати производството по делото.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВАС.
Преди това Административен съд – Перник остави без разглеждане и жалбата на доскорошния областен управител д-р Александър Александров срещу решение на общинския съвет в Трън за произвеждане на местен референдум.

„Евромакс сървисиз“ ЕООД е титуляр на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства с регистрирано търговско откритие на находище „Трън“. Общинският съвет в Трън на 8 февруари взе решение за произвеждане на местен референдум, който да се проведе заедно с изборите за народни представители.

Източник: БТА

Коментари

коментара