ВЪРВИ НАРОДЕ, ОБГАЗЕНИ!

Тази сутрин редица емблематични паметници в София осъмнаха с противогази и послания срещу сериозния проблем със замърсяването на града.
Акцията беше изпълнена от неправителствената организация Спаси София заедно с артиста Ивайло Христов.

01

Сред преобразените паметници бяха фигурите на Св. Патриарх Евтимий, Св. Св. Кирил и Методий, Христо и Евлоги Георгиеви, Пенчо и Петко Славейкови и Алеко Константинов. На тях бяха закачени табели с различни послания по темата с мръсния въздух в града – „Върви, народе обгазени”, „Столичната община предупреждава: Дишането е опасно за Вашето здраве”, “София – европейска столица на смога” и „Смогът покрива всичко, освен лошата политика”.

Според организацията проблемът със замърсяването на въздуха вече е достигнал критични нива, а спешните мерки, които трябва да бъдат взети отдавна са закъснели. От гражданската инициатива припомнят, че София е най-мръсната столица в ЕС, a според статистиката на Министерството на здравеопазването, само в София жертвите вследствие на замърсения въздух са над 700 всяка година.

 03

Проблемът отново стана актуален, след като през почивните дни измервателните станции на територията на Столичната община отчетоха стойности на фини прахови частици от над 400μg/m3, при норма от 50μg/m3.

„Пореден ден, поредна седмица и пореден месец, в който въздухът, който дишаме е опасен, но очевидно никой от тези, от които се очаква реакция, не се впечатлява” заявиха от Спаси София като се обърнаха и към управляващите София: „Уважаеми дами и господа управляващи, справянето с този проблем няма да се реши със стотина метанови автобуса или 2-3 ремонтирани парка. От вас се изисква смела и безкомпромисна промяна в начина, по който задавате приоритетите на своето управление. Битката ще бъде тежка, но ако бъде спечелена, ще е за всички ни. Престанете да игнорирате проблема и да се оправдавате по медиите, едва когато някой журналист ви притисне. Отговорността за здравето на софиянци е ваша”.

От Спаси София настояват борбата срещу замърсения въздух да стане абсолютен приоритет на Столичната община.
04
Сред исканията на организацията са промени в данъчната система, позволяващи общините да поощряват използването на икономични и незамърсяващи автомобили; преосмисляне на енергийните помощи към чисти форми на отопление, вместо твърдо гориво; увеличение на инвестициите в градския транспорт, а той самият да бъде безплатен в дните с пиково замърсяване, за да се противодейства на замърсяването от личните автомобили.

От Спаси София смятат, че е необходимо постепенно затваряне на центъра на града и превръщането на повече улици в изцяло пешеходни. Сред другите искания са повече качествени велоалеи, контрол на хигиената при строителните обекти и много по-често миене на улиците, включително и вътрешнокварталните такива и внасяне на някакъв ред в паркирането в жилищните комплекси.

От Спаси София очакват лично кметът Йорданка Фандъкова да се ангажира с проблема и да предприеме бързи, конкретни и категорични действия, в противен случай от организацията заявиха, че са готови и на ефективни протестни действия.

Източник: БГНЕС

Share Button

Коментари

коментара

Посетете водещата страница на: