Собственикът на мандра „Земенея“ Васил Николов: Млякото ми е най-висок био стандарт – гледаме 1000 овце и 200 кози, кравето купуваме от Брезник и Прибой с високо качество, не използваме заместители, работниците ми са млади и осигурени, работещи на договори!

Снимка: hit-bg.com
Снимка: hit-bg.com

01


Както ZaPernik.com вчера гръмна, земенската фирма, известна с киселото мляко „Земенея“ ще бъде глобена за констатирани нарушения от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Перник, представители на ТД на НАП – София, РЗИ – Перник и Българска агенция по безопасност на храните, съобщиха от МВР. Контролните органи се натъкнали на нарушения, свързани с незаверени здравни книжки на служители. Срещу управителя на фирмата, 54-годишният Васил Николов е започнато административно-наказателно производство.

Каква е гледната точка на собственика? Как работи мандра „Земенея? Какво мляко произвежда и какви са условията на труд на работниците? Ето гледната точка на собственика Васил Николов.

„Административното нарушение, за което става въпрос е персонално, на самите работници. Двете момчета са минали на медицински прегледи, но е оставало само да си заверят здравните книжки при личните лекари. Междувременно е минала проверката и е отчела нарушение. Актове за административно нарушение са направени лично на тях, а не на ръководителите на фирмата и на мандрата“, каза Васил Николов.
Николов уточни още, че работниците му са 52-ма души и всички те са с трудови договори, всички са осигурени. В мандрата работят предимно млади хора, средната възраст на работниците е 34 години. 20 деца на негови работници пък  учат в земенското училище, което има общо 100 деца.
„Мандрата ни е сертифицирана за био производство. При нас идват сертифициращи органи не от България, а от Австрия. Правят ни анализ на млякото, в това число за тежки метали, за условията на труд. Мина проверката и по БДС. Не работим със заместители, с палми, за които сме проверявани многократно, работим с истински закваски. Единственото нещо, което слагаме за обезмасляване е сухо мляко, с което се хранят и децата. Обезмасляването със сухо мляко е позволено по БДС“, подчерта още Николов.
Николов допълни, че проверки при тях идват постоянно и не се страхуват от това, тъй като всичко е изрядно.
03
„Чух коментари, че сме имали само 30 крави. Ние купуваме мляко от сертифицираните ферми в Брезник, която отговаря на всички изисквания, купуваме мляко и от фермата в Прибой, известен чист район. Млякото ни е в клас „елит“. Цистерните, с които работим са от неръждавейка.
Имаме 1000 овце, 200 кози, работата ни е тежка, особено в студеното време, когато водата замръзва носим с кофи вода, за да ги напоиме, да издоим млякото, да го направим и да го предложим на клиентите…и много е болно, когато чуваш лоши коментари за себе си“, коментира Николов.
Във фермата на Земенея идват редовно деца от софийски училища, за да гледат процеса как се прави кисело мляко. Фермата има и зала за дегустация, а всяко дете си тръгва и с малък подарък. Миналата година през земенската ферма са минали над 4500 туристи деца от София.
Николов допълни, че освен магазините си в България, мандрата изнася продукти и за Бахрейн, Кипър, Испания.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply