Силистренски кукер стана сурвакар в село Ярджиловци! Дойде, участва, победи и си замина!

Снимка: Емил Костадинов, Фейсбук

Силистренски кукер стана сурвакар в село Ярджиловци. Иван Иванов е от Силистра и е запален по кукерските игри на своя край, в село Кайнарджа. Но тази година решава да участва като сурвакар, впечатлен от представянето на сурвакарската група на пернишкото село Ярджиловци.  Иван се свързва с перничани и пропътува от Силистра до Перник с влак, за да надене тежки звънци и кожи. А като най-голям подарък от изживяването си отнася спомена за Златната маска, спечелена именно от групата на Ярджиловци.

Снимка: Емил Костадинов
Снимка: Емил Костадинов

За Иван разказва ярджиловчанинът Емил Костадинов. Ето какво пише той:

„Представям Ви един истински българин, казва се Иван Иванов, живущ в гр.Силистра и запален участник в Кукерската група на с.Кайнарджа.
Та този същия мъжага, като запален участник в техния местен обичай- кукерските игри в нета е видял за „Ярджиловската Сурова“ и впечатлен изяви желание да участва с нас на Фестивала в Перник тази година. Аз лично не го познавах, но го поканих.Той пропътува стотици километри/с влак/, маскира се и участва ,видя, изпита емоцията, победи и си замина горд,щастлив и доволен, запленен от нашия обичай и хората. Няма нищо общо с Ярджиловци , но то вече му е в сърцето. За нас “ уж“ е нещо нормално да вържеш големите звънци и да тръгнеш, а в неговите очи имаше болка и умора, но и възхищение и гордост. И така отпътува обратно за Североизточна България

Едно голямо благодаря от всички , който се докоснаха да ентусиазма и енергията му .
Поздрави и до нови срещи!“

Снимка: Емил Костадинов, Фейсбук
Снимка: Емил Костадинов, Фейсбук

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply