Карикатуристи: Статуята на Свободата също е имигрант (СНИМКИ)

Карикатуристи от цял свят реагираха с рисунки на забраната жители на общо седем предимно мюсюлмански държави да влизат на територията на Съединените щати.

Преди два дни американският президент Доналд Тръмп подписа заповед, с която забрани влизането на сирийски имигранти в страната до второ нареждане. Забраната важи и за жители на още 6 предимно мюсюлмански държави.

Указът на Тръмп предизвика многохилядни протести из цяла Америка, както и във Великобритания, където новият американски президент ще се срещне с английската кралица на официална визита.

Към протестиращите се присъединиха и карикатуристи от световните медии, които припомниха, че Статуята на Свободата също е имигрант.

Символът на Съединените щати е конструиран от французите Фредерик Огюст Бартолди и Густав Айфел и е подарена на Щатите от Франция. Статуята представлява римската богиня на свободата Либертас, облечена в тога, държаща факел в едната ръка и правна книга в другата, на която е изписана датата на подписването на Американската декларация за независимост.

 

Карикатуристът Атик Шахид преработи образа на американския символ в карикатура, като на тогата на Либертас пише „И аз съм имигрант”. Тя прегръща забулена жена и малко дете.

В друга карикатура Либертас държи тухла в едната ръка, на която е изписана „Стената”, а вместо американската конституция – анти-мюсюлманският указ на Доналд Тръмп.

 

Трета рисунка на същата тематика изобразява символът на Америка паднал на една страна, а на нейният пиедестал има ръка, показваща среден пръст.

2111285496.jpg

Друга карикатура изобразява ръцете на цветнокож човек, оковани в белезници под надписа „Пристигащи” на летището.

 

Пат Багли припомни и фотографията на малко сирийско момче, чийто дом в Алепо беше бомбардиран. На карикатурата момчето, с оцапано с кръв лице, е седнало на стол и бива разпитвано от Доналд Тръмп, който е в гръб на рисунката. На стола пише „Бежанци”.

 

View image on Twitter

Карикатура с името „Америка на Тръмп” също обиколи социалните мрежи. На нея се вижда огромна ограда с кули, която предпазва Съединените щати от един единствен човек със сомбреро на главата. На кулите е изписано „Trump Tower” – името на веригата хотели на Доналд Тръмп.

 

View image on Twitter

Друга карикатура направи паралел между анти-мюсюлманската забрана и Холокоста. На нея се вижда телена ограда, на която има надпис гласящ „Забранено за евреи”. Думата евреи е задраскана и на нейно място с червено е написано „мюсюлмани”.

 

Потребители в социалните мрежи припомниха и за друг случай в американската история, когато е било забранено на бежанци да влизат в страната. През 1941 г. по време на Втората Световна война правителството на щатите забранява в страната да влизат бягащи от войната бежанци. Тогава се появява карикатура,на която възрастна жена с блуза „Америка преди всичко” чете от детска книжка, озаглавена „Адолф вълкът”.

 

„И тогава вълкът изяде децата и след това изплю костите им. Но те бяха чужденци и нямаше никакво значение”, гласи текста над илюстрацията.

Източник: bTV

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply