Карикатуристи: Статуята на Свободата също е имигрант (СНИМКИ)

Карикатуристи от цял свят реагираха с рисунки на забраната жители на общо седем предимно мюсюлмански държави да влизат на територията на Съединените щати.

Преди два дни американският президент Доналд Тръмп подписа заповед, с която забрани влизането на сирийски имигранти в страната до второ нареждане. Забраната важи и за жители на още 6 предимно мюсюлмански държави.

Указът на Тръмп предизвика многохилядни протести из цяла Америка, както и във Великобритания, където новият американски президент ще се срещне с английската кралица на официална визита.

Към протестиращите се присъединиха и карикатуристи от световните медии, които припомниха, че Статуята на Свободата също е имигрант.

Символът на Съединените щати е конструиран от французите Фредерик Огюст Бартолди и Густав Айфел и е подарена на Щатите от Франция. Статуята представлява римската богиня на свободата Либертас, облечена в тога, държаща факел в едната ръка и правна книга в другата, на която е изписана датата на подписването на Американската декларация за независимост.

 

Карикатуристът Атик Шахид преработи образа на американския символ в карикатура, като на тогата на Либертас пише „И аз съм имигрант”. Тя прегръща забулена жена и малко дете.

В друга карикатура Либертас държи тухла в едната ръка, на която е изписана „Стената”, а вместо американската конституция – анти-мюсюлманският указ на Доналд Тръмп.

 

Трета рисунка на същата тематика изобразява символът на Америка паднал на една страна, а на нейният пиедестал има ръка, показваща среден пръст.

2111285496.jpg

Друга карикатура изобразява ръцете на цветнокож човек, оковани в белезници под надписа „Пристигащи” на летището.

 

Пат Багли припомни и фотографията на малко сирийско момче, чийто дом в Алепо беше бомбардиран. На карикатурата момчето, с оцапано с кръв лице, е седнало на стол и бива разпитвано от Доналд Тръмп, който е в гръб на рисунката. На стола пише „Бежанци”.

 

View image on Twitter

Карикатура с името „Америка на Тръмп” също обиколи социалните мрежи. На нея се вижда огромна ограда с кули, която предпазва Съединените щати от един единствен човек със сомбреро на главата. На кулите е изписано „Trump Tower” – името на веригата хотели на Доналд Тръмп.

 

View image on Twitter

Друга карикатура направи паралел между анти-мюсюлманската забрана и Холокоста. На нея се вижда телена ограда, на която има надпис гласящ „Забранено за евреи”. Думата евреи е задраскана и на нейно място с червено е написано „мюсюлмани”.

 

Потребители в социалните мрежи припомниха и за друг случай в американската история, когато е било забранено на бежанци да влизат в страната. През 1941 г. по време на Втората Световна война правителството на щатите забранява в страната да влизат бягащи от войната бежанци. Тогава се появява карикатура,на която възрастна жена с блуза „Америка преди всичко” чете от детска книжка, озаглавена „Адолф вълкът”.

 

„И тогава вълкът изяде децата и след това изплю костите им. Но те бяха чужденци и нямаше никакво значение”, гласи текста над илюстрацията.

Източник: bTV

Share Button

Коментари

коментара

Посетете водещата страница на:

16 Коментари на Карикатуристи: Статуята на Свободата също е имигрант (СНИМКИ)

  1. Whats up are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!

Коментирай

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван