Кметът на Перник Вяра Церовска откри дефилетата в Първи ден на фестивала Сурва 2017. Председателят на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон връчи двете купи на журито. Малки сурвакарчета сурвакаха гостите на фестивала. Какво още да очакваме на площад Кракра?

Започна фестивалната надпревара на Сурва 2017г. Началото дадоха малките коледари от Обединения детски комплекс с наричания за здраве, берекет и благополучие и добра и успешна година. По стара традиция те сурвакаха официалните гости, дошли на празника. Стартът на фестивалните дефилета даде кметът Вяра Церовска, която приветства 7-те хиляди участници и хилядите гости на 26-тия Международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2017. Президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон приветства перничани и връчи двете купи на журито, което ще даде наградите на ФЕКГ на една сурвакарска и една кукeрска група. Преди това той връчи специален плакет и медали на кметския екип, изработени от ФЕКГ за 26-то издание на Международния фестивал.

2
В двата дни на фестивала ще дефилират общо 102 сурвакарски и кукерски групи от цяла България и 16 групи от чужбина. Те са представители на 8 държави- Хърватска, Македония, Гърция, Словения, Сърбия, Сардиня, Италия, Албания, Аруба.
3
В дефилетата ще се включат около 10 групи, които никога не са участвали във фестивала. За първи път в Перник идват групи от с. Камено, област Булгас, от с. Славяни, област Ловеч и от Елхово, Смолянска област.
Ще присъстват и няколко групи дервиши, които са обещали, че ще покажат съвсем нови елементи в костюми и танци. Перничани и гости на града ще имат възможността да се докоснат още до станчинари , бабугери, камилари, кукери и разбира се сурвакари.
4
Деветчленно жури ще оценява тазгодишното представяне на сурвакарските и кукерските групи. Председател на журито е доцент доктор Георг Краев от НБУ. Сред членовете са представители на БАН, етнографи, художник, както представители на миналогодишните носители на Златната маска – Долна Секирна, Брезнишко и село Зимница, Ямболско.Членове на журито са: Доц. д-р Ангел Гоев – бивш директор на музейния комплекс „Етъра” край Габрово; доц. д-р Валентина Ганева – Райчева и д-р Милена Любенова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, доц. д-р Венета Янкова от Шуменския университет, етнологът Цветана Манова, художникът Людмил Веселинов, член на борда на директорите на НДК.
5
Дефилето на първия ден на фестивала откри кукерската група от село Вресово, Бургаско.
6 7 8

Коментари

коментара