Кметът на Перник Вяра Церовска: Десет години са рязали транспортната схема на Перник като баница! Спирам тази практика и правя за първи път конкурс за екологични автобуси с климатици за перничани

По повод обявеното шествие-протест от част от транспортните фирми в Перник за този петък, кмета на Перник Вяра Церовска направи обръщение към гражданите.

Уважаеми перничани, в Община Перник пристигна писмо за предстоящ протест на част от превозваческите фирми на Перник, в момент, когато общинската администрация обяви да направи конкурс за нов, по-качествен и по-екологичен транспорт в Перник. Това надигна недоволството в някои от досегашните превозвачи, които получаваха линии, чрез временни едногодишни договори, без конкурс. Тази порочна практика е била над 10 години в Перник, на което ще сложа край!

От десетилетие перничани чакат нов обществен транспорт. На никой не му е приятно да се вози в опасни, студени и стари автобуси. Преди да дойда на този пост обещах, че обновяването на транспорта в Перник ще бъде един от приоритетите ми. За мен това не е било само обещание, а кауза.

През тази година Община Перник ще направи за първи път от десетилетие конкурс за обществен превоз в Перник.  Досега са се подписвали  временни едногодишни договори, без конкурс, без конкуренция, без качество. На принципа мой човек – твой човек, транспортната схема на Перник се е разрязвала като баница, а перничани бяха недоволни от услугата. Това не може да продължава вечно. Община Перник ще организира обществена поръчка, която ще бъде обявена до два месеца през настоящата  2017г.

Ще използвам протеста на част от превозваческите фирми, за да обявя на висок глас на перничани и да ме чуят още повече хора: Битката е да има ли нови автобуси, качество и транспортен ред или да си продължи старият хаос и липса на качество.

Аз знам, че хората на Перник искат промяна! Знам, че промяната ще е тежка! Всяка реформа изисква усилия, но Перник се нуждае от смели реформи!

Отказвам да подписвам продължаващи временни договори, които в практиката се оказват вечни, без провеждането на конкурс за транспорта в Перник, защото това не води до добро качество на услугата, а перничани – потребителите на транспортната услуга не са доволни.

Сигурна съм, че перничани ще подкрепят усилията на администрацията да обнови транспортния облик на града ни и знам, че поставени в конкуренция, чрез конкурс, транспортните фирми ще предложат по-доброто за перничани.

Утре, когато в Перник хората се возят в по-сигурни, по-качествени, по-топли и екологични автобуси,  ще усетят разликата и ще видят, че усилията са си стрували.
Благодаря Ви!
Перник се нуждае от рестарт!
Вяра Церовска

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply