Община Перник въвежда драконовски мерки за по-добър и устойчив градски транспорт!

Денислав Захариев

„GPS система ще контролира всички автобуси в Перник, които се движат по общинската транспортна схема и изпълняват курсове по нея, съобщи заместник-кметът Денислав Захариев. Устройствата трябва да бъдат поставени на превозните средства до един месец и кодовете им да бъдат предоставени на Общината, която ще направи компютърен център и служители във всеки един момент ще следят онлайн разписанието на автобусите и тяхното моментно местонахождение.

Сключените договори с превозваческите фирми са 34 , като срока им е за една година. Те ще изпълняват 27 градски, основни, допълнителни и междуселищни линии, плюс 8 междуобластни, 5 от които са до град София, другите три са до Трън, Радомир и Мали Дрен. Курсовете ще бъдат изпълнявани от фирмите – „ТК БУС-Перник“ ООД, „Евротранс“ ЕООД, ЕТ „ДСС – ДУМ Спиро Сперо – Петър Минков“, „Ивайло Илиев – БИ“ ЕООД, „ТЕМПО ГРУП М“ ООД, СД „ЮВС – Р – Стоилокв – сие“, „Автобусен транспорт – Кракра“ ООД, ЕТ „Момчилов – ВД- Валери Димитров“, „Пътнически превози Перник“ ЕООД, „ЮМЛ ТУРС – 93“ ЕООД, „ВИ – ЕМ“ ЕООД и „Перун автотранс“ ООД.
Новите изисквания влизат във връзка с желанието на Община Перник да се подобрят условията на градския транспорт, включващо точност на курсовете и коректност при изпълняването на разписанията, за което при неизпълнение ще следват санкции.
Денислав Захариев припомни, че миналата година многократно са извършени проверки с екипи на Държавна автомобилна инспекция / ДАИ/.
“Има санкционирани фирми , но за жалост както нашия човешки ресурс , така и на ДАИ не е голям и проверките не могат да обхванат всичките ни линии, които са на територията на Общината. Със съдействието на превозвачите се надявам да продължи разбирането и да се внедри системата в едномесечен срок, защото в противен случай ще прекратяваме директно договори“, посочи Захариев.
През миналата година със съдействието на превозвачите и Общината бяха поставени електронни часовници на начална и последна спирка, които показват точно и ясно кога тръгва и пристига автобусът. Те са факт благодарение на подобрения диалог между двете страни в посока по-качествено обслужване на гражданите.
В новата транспортна схема има две промени. Прекратен е договорът на сегашния превозвач по линия №17, защото в Общината са постъпили многобройни жалби затова, че не се изпълняват курсове или закъсняват , освен това автобусите са били студени и непочистени . Прекратен е договорът и на една от двете фирми, които обслужват линия №16. Причината за взетото решение е, че гражданите трябва да си вадят по две карти – за всяка фирма, което финансово ги притеснява и създава неудобство при пътуването им. В противен случай, ако имат една извадена карта, трябва да се съобразяват и пътуват само с този превозвач, който я е издал.
Последната обществена поръчка за избор на превозвачи е от 2008 година. Общината готви нова обществена поръчка, която ще е за срок от пет години. Целта е да бъдат осигурени по-добри условия на пътниците, тъй като за този дълъг период фирмата ще може да инвестира и да отговори на по-високите изисквания, които ще бъдат заложени в конкурса.
„Имаме условия и желания да проведем процедура за избор на изпълнители с нови високи стандарти“, категоричен е Денислав Захариев.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply