ТОП 5 на проектите за годината в Перник според областния управител Александър Александров

Областният управител на Перник д-р Александър Александров се отчете пред журналисти за свършеното през годината в областната администрация. 

Ето и топ проектите, които Александров оцени като успешни:

 – Укрепването на Синдикалния дом

Сградата пострада сериозно след земетресението в Перник, бяха увредени носещи колони и сградата бе обявена за потенциално опасна. От междуведомствената комисия отпускат пари за укрепване само за календарна година. По времето на Александров бе проведен конкурс за фирма изпълнител и в срок бяха подготвени необходимите документи за започване на укрепването, похвали се той. Предстои Синдикалният дом да бъде укрепен, обновен, с тревни площи на покрива и много по-красив.

– Ремонта на Язовир Студена

До нова година предстои да започне и ремонта на язовирната стена на най-важният за Перник водоем – язовир Студена. Ремонтът ще бъде уникален и експериментален за страната, тъй като язовирът няма да се източва, а ще бъде укрепван чрез специална подводна технология и водолази.
Освен това е направена щателна проверка на всички язовири в областта и те са в добро техническо състояние.

– Одобрени два проекта със Сърбия по програма „Трансгранично сътрудничество“

Александров заяви, че от 400 проекта са одобрени само 37. А пернишка област може да се похвали с цели два одобрени от тези 37 за страната.

– Ремонт на пътя Брезник – Сливница

Областният управител отчете и договорен ремонт на пътя Брезник – Сливница, който предстои да започне през 2017 година. По думите му шосето е в много лошо състояние, дори преди остър завой при с. Ракита се налагало пътниците да слизат от автобуса, за да може да премине.
Това е най-късото разстояние от Пернишка област до Калотина, по-късо е с 30 км, поясни Александров. Затова според него пътят е много важен за региона и ремонтът му е наложителен. Касае се за 20 км – в останалата му част – до пернишкото село Пали Лула трасето е в прилично състояние, уточни Александров.
Той е инициирал заедно с областния управител на София област Росица Иванова среща в Сливница, на която са присъствали представители на АПИ, МВР, местни жители.

Каузи

Областният управител отчете, че през годината институцията, която ръководи е подкрепяла благотворителни каузи, кампанията „Да изчистим България“, участвала е активно в регионалните съвети и в проблема с бежанците.

Коментари

коментара