Пернишката българска шевица има магическа сила – привлича любов и пази от зло и болести

Старинни ръкоделия и накити от Пернишко представи в изложба Регионалният исторически музей. Ценната и красива експозиция беше открита от директора на културната институция Венцислава Крумова и нейния автор – етнографът Цвета Бакарска.

01
Уникални шевици и творения, излезли изпод ръцете на нашите баби и родители, бяха разгледани от заместник- кмета по култура и образование Севделина Ковачева, Людмил Веселинов – член на Борда на директорите на НДК и ценители на изкуството.
07
В навечерието на Коледа перничани могат да се насладят на богатата колекция от везба и дантела, които са нашата памет за миналото. Според специалистите по шевиците и дантелите може да се разбере от кой край е човекът и какво е имотното му състояние.

02

„В колорита на тези шевици и в красотата на тези ажурни дантели, ние влагаме нашите красиви надежди за бъдещето. В експозицията може да се види истинското богатство на Пернишко“, сподели Цвета Бакарска.

04

Тя не скри, че старата шевица има магична сила. По думите й, ако излезете на празник с определен вид риза с красива шевица можете да привлечете погледи на любов, както и да се предпазите от зло и болести.

05
Дантелите са по по-нови , те са от 19 век и началото на 20 век, с тях се реди градският интериор.Те показва трудолюбието и въображението на българката.

06

Коментари

коментара