Перник сред седемтте български града, които казват НЕ на ранните бракове и отпадане от училище

„Рано ми е“ –  национална кампания за превенция на ранните бракове, половите стереотипи и насилието, организира Български фонд за жените

Български фонд за жените, с партньорството на младежките клубове към организациите Фондация „П.У.Л.С”,  „Голям брат, голяма сестра – България“, сдружение „ГЛОУ“, читалище „Умение 2003“, спортен клуб „Изида-Свиленград“и„Екомисия 21 век“ организира национална кампания „Рано ми е“, насочена към превенция на ранните бракове и ранното отпадане от училище, за преодоляване на стереотипите и насилието, основани на пола и за въвеждане на здравно и сексуално образование в учебната програма.

1

С едновременни събития в 7 български града –Перник, Пловдив, Велико Търново, Смолян, Ямбол, Свиленград и Ловеч младежите ще предоставят на свои връстници базови знания за сексуално преносимите инфекции, предпазване от нежелана бременност, проблемите от ранните бракове, последствията от ранното отпадане от училище и др.

Кампанията цели да насочи общественото внимание към необходимостта от повишаване на здравната и сексуална култура на подрастващите и за нуждата от достъп до образование, което да изгражда система от знания, умения и позитивни нагласи за здравословно и отговорно поведение у всички младежи. 

2

Доброволците на Младежки клуб „П.У.М.А.С.” към Фондация „П.У.Л.С“, гр. Перник стартираха дейности в края на месец октомври с информационна кампания и продължават с инициативите, които включват дискусии, семинари за обучители на връстници, които чрез интерактивни методи да провокират младите хора да научат повече по темите контрацепция и сексуално предавани инфекции. На 16 ноември младежите посетиха ПГТС „Арх. Йордан Миланов”, ГПЧЕ „Симеон Радев”, Професионална гимназия по икономика и ПМГ „Христо Смирненски” в гр. Перник, и запознаха младите хора с проблемите на рисковите сексуални контакти и инициираха дискусии сред тях на тема „Необходимо ли е сексуалното образование в училище“. Посетена бе и Регионална здравна инспекция, където специалистите разказаха за процедурата при изследване на лица, както и бяха обсъдени предстоящи съвместни дейности. Инициативите им включват още информационна кампания в централната градска част. На 18 ноември, петък пък ще бъде проведен и семинар под заглавието #ЗаНасиСекса, и заснемане на промоционално видео „Рано ми е!”, което да бъде разпространено в социалните медии.

3

От Български фонд за жените алармират, че едва 20,9% от българските ученици имат достъп до лекции в областта на здравното и сексуално образование и модерните методи за контрацепция в училище, по данни на Международната федерация по семейно планиране (IPPFEN). Затова не е изненада, че младите хора имат изключително рисково сексуално поведение – 40% не са използвали презерватив при първия си полов акт, поддържат паралелни сексуални отношения и кратка продължителност на сексуалните партньорства. Налице е също висока честота на ранната бременност (до 19 г.) и броя на абортите във възрастта 15-19 години.

4

Проектът „Младежки клубове по равнопоставеност: сексуалното образование на младите хора в борба с ранните бракове, джендър стереотипите и насилието“ се осъществява с финансовата подкрепа на фондация „Телъс Интернешънъл Юръп“.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply