Перничани се изпокараха за Хелоуин: Малка „вещица“ от Перник заплашва: Ако не ми дадете бонбони, ще ви надраскам вратите

Перничани се изпокараха за предстоящият езически празник Хелоуин.
Болшинството от хората в социалната мрежа призовават, ако ще се празнува езически празник, то той да е Сурва, а не чуждоземския Хелоуин.
Във фейсбук групата „Снимай Перник“, едно 10-годишно момиче постави на нокти перничани, обявявайки: „Скъпи съграждани, зареждайте се с лакомства , защото 31 Октомври идва !И , който има късмет да не ми даде поне един бонбон, ще има да чисти вратата“.
Постът й е придружен със снимка на спрей, с който се рисуват графити. Малката „вещица“ Еми уточнява, че с такъв спрей се боядисват стени и коли и се чисти изключително трудно. Така, че смял някой да не й даде бонбони или не дай си Боже, да не си е вкъщи, когато Еми минава….мислете му.
Ако видите тази тиква и този спрей, вадете бонбоните!
Ако видите тази тиква и този спрей, вадете бонбоните!
 
„Предпочитам коледарчета да посрещам. Хелоуин не е наш празник“, пише друга перничанка.
 
„България си има един много хубав празник и той се нарича… СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ!!!“, пише Кирил

Друг читател на поста на Еми дори намеква, че ще летят шамари, а не бонбони, ако някой му нашари вратата. И че по-добре малката да се образова за българските празници, а не да влиза в системата „промиване на мозъци“ чрез чужди традиции, защото е модерно.

Майката на момичето обаче го защитава: „Много озлобен народ, Господи!Научила съм си детето на всички ценности и не мога да разбера какво става тук!Вместо да се радваме,че не се занимават с глупости, те седнали да кълвът!“
„ХЕЛОУИН и СУРВА са два езически празника приличащи си на 90% в етнологията. Хелоу Ивнинг е келтски,а Сурва се предполага,че е български има подобен в Австрия – Крампус“, пише перничанин.
„Празнувам си и българските празници и Хелоуин не ми пречи … Абе хора знаете ли един ден всички ще отидем под земята и на никой няма да му пука кво сте празнували ,живейте си колкото и както можете стига да ви е приятно не виждам нищо лошо в тоя празник та той дори не е и американски както доста хора се бъркат….
Ми ,че то и Свети Валентин не е български ама го празнуваме …“, пише Деси.
Факт е, че дори и в някои пернишки училища се „празнува“ Хелоуин. Например в СОУ Петър Берон се представят различни народни празници, американски, руски, немски, с цел не само забавление, но и за общата култура на децата. В Езиковата гимназия пък всяка година има фашинг шоу, където ученици се преобличат в страшни приказни герои. Събитието се провежда обикновено в Двореца на културата в Перник при голям интерес.

Истина е обаче, че дойде ли време за празник, малките вещици, търсещи бонбони станаха повече от нашите лазарки и коледарчета, които пеят за здраве и берекет.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply