Ето за какво да се гордеем, че сме перничани! Честит празник!

Перник е може би един от най-вълнуващите градове в България. Но мнението за него е твърде повърхностно, основаващо се на стереотипи.

Казват: Перник е миньорски град, от богат индустриален център запада до най-нежеланото място за живот – със зловещи призрачни пейзажи от запустели заводи, мръсен въздух и рай за ъндърграунда. В него живеят предимно човекоподобни същества – орки, които карат голфове с пернишка регистрация, пият и бият всеки, който се появи в този град, включително и жените си….има много вицове за Перник, предимно подигравателни. Дори сме чували, че „Перник” произлизало от „перковци”.

Може би сме си го заслужили до голяма степен този стереотип. А може би не….

И докато всичко това са митове и легенди, нека видим и някои простички факти за Перник, които да затворят устите на подигравачите:

  1. Първите сведения за хора, населяващи земите ни е през 6000 година преди нашата ера. 7-ми век идват славяните и поставят името на бъдещият град на своя върховен бог Перун.
  2. За първи път за Перник се пише в житието на Иван Рилски – и до днес считан за покровител на града и на миньорите. Казва се, че той е живял в една от пещерите на града. Днес църквата „Св.Иван Рилски” съхранява частица от мощите на светеца.
  3. Великият болярин Кракра държал крепостните стени на града непревземаеми, а древните перничани показвали силен и корав нрав срещу набезите на мощната византийска армия. Перник е последният град а България, който капитулира пред императора и то не с поражение, а доброволно отваря вратите си! Ние сме били последните свободни хора на България тогава!

И още: 1004 г. византийците обсаждат крепостта Кракра. Схватките продължават „немалко време“, а „императорът изгубил немалък брой войска“ . След това…От описанията на хронистите може да се каже, че при многобройните си походи към българските земи византийците заобикаляли Пернишката крепост, защото не вярвали, че могат да я превземат. И били много прави: 1016г. отново ударили на камък. 88 дни обсада без успех. Най-решаващ бил високият дух на защитниците, ръководен от Кракра.
Кракра се предава сам след смъртта на Иван Владислав и когато кралското семейство се предава. Кракра вече счита за безсмислено всяко друго кръвопролитие. Императорът оценява постъпката на пернишкия владетел и не скрива респекта си от него. Провъзгласява го за византийски патриций.
ПЕРНИК Е ГРАДЪТ, КОЙТО НИКОГА НЕ Е БИЛ ПОДЧИНЯВАН НИТО СЪС СИЛА, НИТО С ПРЕДАТЕЛСТВО НА ВРАГОВЕТЕ.

  1. От 80-те години на 19 век Перник се превръща в меката на „черното злато” – въглищата. Започва интензивен въгледобив, който превръща малкото селце от 1000 души в град. 79-95 процента от въглищата в Царство България се добиват в Перник през 1891г.
  2. 20-ти век. В Перник се откриват редица заводи, които са важна част от икономическото развитие на страната. Хора прииждат към Перник в търсена на работа. В 1944г Перник става 30 000 души, а до 1995г. – 108 000 души.
  3. Няколко десетилетия Перник е енергийното сърце на България. В Перник светва първата електрическа крушка, а завод Пектин е единственият по рода си на Балканите. Подземният минен музей, който отваря и до днес врати – също.
  1. Често ни се подиграват, че миньорите били прости хора. Но тези „прости” хора, извършващи тежък физически труд, непосилен за много „интелектуалци”, тези „прости” хора дават своят дан за развитието на културата в града, за създаването на Театър, във време, в което много други градове са нямали. И не само това – камерен оркестър, библиотека, исторически музей….училища…
  1. И до ден днешен Сурвакарският фестивал на маскарадните игри прославя Перник като столица на Фестивалните маскарадни игри, вписани сме в ЮНЕСКО. Благодарение на този уникален обичай, съхранен и ревностно пазен по селата ни, всяка година в Перник се събират хиляди  хора от цял свят. С какво е известна столицата София не зная, но всеки януари Перник е в световния обектив на Нешънъл Географик, Би Би Си, СNN, Дойче Веле….до Китай, Япония и Египет.

9. Ами какво ще кажете накрая за пернишките вицове? Та те са най-оригиналните, създадени някога!

За това, перничани, не се срамувайте, а се гордейте, че сте от този суров край. Че живеете в подножието на една велика крепост от историческо значение, че нашите прадядовци и баби са построили основите на нова съвременна България!

Но гордостта ни ще е просто една горделивост, ако не вложим сили в това да надграждате върху каменните основи на завещаното, да създаване още и още, а не да рушим. За съжаление станахме свидетели на доста разрушения – крепостта Кракра, превърната в нелеп декор, новият площад, който изглежда като стар…..и други. От нас зависи обаче да спрем това. Пазете своят дом – домът на Кракра Пернишки!
Честит празник!

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply