Първи частен военен музей на свързочника отваря днес в с. Драгичево, собственост на Иван Русев Кьосев, приключил бойната си офицерска кариера като заместник-началник на управление, сега отдал се да търси забравени, снети от употреба технически средства за комуникация и информация из цялата страна

Първи частен военен музей на свързочника отваря официално врати днес, 12.102016г., в с.Драгичево.

Тематично експозицията е свързана с близкото техническо минало на войските, в които собственикът на придобивката Иван Русев Кьосев приключва бойната си офицерска кариера като заместник-началник на управление. В момента се е отдал на историята като цяло и търси забравени, снети от употреба експонати /технически средства за комуникация и информация/ из цялата страна.

Иван Кьосев признава, че след официалното отегляне на Тодор Живков и бягството на политорганите от армейските среди, се е сдобил със захвърлени значки, наградни знаци, комсомолски и партийни байраци,портрети и картини, които е пазил грижливо и сега ги показва в музея си. До тях има и уникални писания на техническа тематика от съветски и наши автори.

Демократичните промени, новото време донесе и съвременна техника в районите на контингентите ни в чужбина. Факт е, че тези съоръжения бързо се демодират и стават за музея ми, шегува се Кьосев. Не е удовлетворен от факта, че не намира сътрудничество с хората в поделението в Горна Малина, които също са направили експозиция от свързочни средства, но има дублиране и би било интересно за жителите на Драгичево и близкия Перник да ги видят. В поделение не се влиза, а в музея на Кьосев входът е свободен.

Популярността на Кьосев в армейските среди бързо се прелива след уволнението му в строителния бизнес. Той прави първото военно ЖСК в България, кв.Люлин, София. После строи няколко кооперации като предприемач, подизпълнители са му бивши военни. Реално е засенчил съселянина си от русенското село Пиргово Барбуков, който преди десетилетие щеше да гради кооперация в района на Военна академия за армейците, но не успя.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply