Истината за миньорският труд, такъв какъвто е – eдна история със снимки, която всеки трябва да види

Истината за миньорският труд, такъв какъвто е – тежък, но с тежест за времето си.Миньорите са авангардни, смели, в челните редици на трудещите се. Зад тях стои държавата с целенасочена политика във всички сфери. Тази история води началото си от Перник. Тя е история на местните баби, дядовци,прабаби и прадядовци. Неуважение към собствения ни род е да не я познаваме.

Регионалният исторически музей в Перник предоставя възможност да си спомним и да се докоснем до тази история чрез снимки в мобилна изложба за 125-годишния юбилей на „Мини-Перник“. В Деня на град Перник,тя ще бъде изложена в двора на Минния музей и ще бъде достъпна за всеки от 10.00 до 18.00 ч.
Архивният снимков материал е само частица от миналото на Перник и индустриалната история на България, защото Държавни Мини „Перник“ администрират добивната индустрия на страната до Втората Световна война.
Първият рудник на Държавна Мина“Перник“ („Водоотливна галерия“, по-късно „Старите рудници“) заработва в местността Кулата през 1891, когато е приет Законът за мините. Цялата държавна администрация е ангажирана в ръководството на мините. Първият инженерен състав е бил от белгийци,немци, австрийци…Факти, които доказват че:
„Мини –Перник“ са черният бисер на хубавата българска земя. Тя е благодатен извор, от който свещеният труд на българския работник,подпомогнат от гения на родната техника, черпят ежечасно богатство,които влагат в услуга на стопанския напредък и материалната култура на България!“
Това са думи собственоръчно написани от Негово величество цар Борис Трети в Златната книга на „Мини-Перник“, която за съжаление изчезва през 90-те години на ХХ век, но копие от титулната страница с посвещението на царя е включено в изложбата. Сред богатия снимков материал изскачат много любопитни факти:
– 2/3 от репарациите по Ньойския договор са платени от „Мини- Перник“.
– Мината дарява един милион златни лева за конструирането на самолет“Миньор“
– Празникът на миньорите е събирал елита на държавата, продължавал два дни
– Миньорските работници са имали униформи,като първите са съобразени с характерната за района белодрешно мъжко облекло
– В порционното меню на миньорите има продукти,които навремето са присъствали на трапезата на първите хора-хайвер,халва,маслини
-За извозването на въглища се използвало животинска тяга от 350 коня,като 250 от тях никога не са излизали над земята.
– Мините са институция с изключително целенасочена политика в социалната сфера, образованието, културата, спорта…Изграден басейн,създаден е минен оркестър,минно читалище, библиотека.Създаден е първият в България работнически театър през 1918 г. Изграден е „Витошкият водопровод“; павирани са улиците…
-Благодарение на нуждите на мината през 1893 г е била открита и ЖП линията София-Перник.
Данните от архива и снимковия материал, свидетелстват и за още други емблематични дати и събития свързани с минното предприятие. В деня на града може да усетите и тръпката да бъдете под земята,където се е случвала историята. Единственият минен музей на Балканите ще работи за перничани и гости на града.

 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13

Коментари

коментара