Пчеларите с рекордно ниски добиви на мед

Пчеларите с рекордно ниски добиви на мед

Рекордно ниски са добивите на мед тази година, жалват се пчелари от Пазарджишко. За разлика от минали години, когато средно от кошер в областта вадели по около 20 кг, сега добивът е едва по 10 кг. Което е дори три пъти по-малко от лятото на 2015-та. Тогава реколтата беше рекордно висока – по 30 кг от кошер, обясни председателят на пчеларското дружество в областта Ангел Благов. 

Причините за „най-лошата година досега“, както я определи Благов, са свързани основно с времето. По неговите думи всичко започнало още през зимата, която била твърде мека, пише „Марица“. Заради високите температури пчелните семейства се развили прекалено рано. Когато дошло времето да цъфти акацията обаче времето рязко застудяло и насекомите не успели да съберат прашец от това растение. Затова и акациев мед от тази година изобщо няма или ако някой е събрал, то количеството не било повече от 1-2 кг. Ако на пазара има такъв мед, той е от миналата година, няма как да е от тази, обясни Благов. Той допълни, че на практика пчелите работили едва месец и половина през отиващото си лято, просто времето не им дало възможност за повече.

За щастие, както допълни председателят, поне няма данни за натравяния и масови измирания на пчели в областта. Кошерите вече са зазимени, а обитателите им – нахранени, така че по тях ще се работи чак напролет.

Източник: Pik

Коментари

коментара