Пернишки дъб се състезава за „Дърво с корен“ 2016, с шанс да стане „Европейско дърво на годината“ 2017

Дъб в трънското село Насалевци се бори за наградата “Дърво с корен 2016г.”, научи ZaPernik.com.

В с. Насалевци има черква „Рождество Богородично“, изградена през 1859год., но за съжаление тя не е в добро състояние и спешно се нуждае от ремонт и реставрация. Добри хора все пак полагат усилия, според възможностите си, храмът да бъде запазен. До самия черковен двор растат два многовековни дъба, които са обявени за забележителност и са гордост за селото.

10 дървета от областите Кюстендил, Перник, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пловдив, Силистра, Сливен, София и Хасково се борят за титлата „Дърво с корен 2016“. Гласуването започна и ще продължи до 14 октомври 2016 г., включително, на официалния сайт на конкурса. Победителят ще получи привилегията да представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2017“ и в допълнение – преглед от официалния партньор на конкурса – Асоциацията на арбористите в България, които ще посочат мерки за подобряване на състоянието на дървото.

Освен за 10-те финалиста в основната категория „Дърво с корен“, на сайта на инициативата може да се гласува и за 3-мата претенденти в допълнителната категория „Вековните дървета говорят 2016“ за дървета на над 100-годишна възраст. Участниците, посочени от журито на конкурса тук са: дъбът от с. Правешка Лъкавица, общ. Правец, Софийска област; тополата от с. Барутин, общ. Доспат, обл. Смолян; секвоите в Борисовата градина, гр. София.

Гласуването за „Дърво с корен 2016“ и „Вековните дървета говорят 2016“ се извършва чрез посочване на ел. поща и последващо потвърждение на гласа от връзката в полученото писмо. От една електронна поща може да се гласува само веднъж за „Дърво с корен 2016“ и веднъж – за „Вековните дървета говорят 2016“.

Шестчленното жури избра и победителите в допълнителните категории „Млад природолюбител“ – за деца от 6 до 14 г. и „Изборът на експертите“ – за дървета, номинирани от професионалисти в сферата, като те ще бъдат обявени, заедно със спечелилите в онлайн гласуването претенденти, по време на церемонията по награждаване, която ще се проведе на 25 октомври в сградата на Представителството на Европейската комисия в София.

От тази година има и нововъведение в конкурса – номинации за забележителни и любими дървета ще се приемат целогодишно, без прекъсване. В момента вече се приемат номинации за следващото издание на инициативата – „Дърво с корен 2017“.
Претенденти за титлата са:
1. Тенчовият дъб от с. Бодрово, обл. Хасково.
2. Дъбът от кв. „Речица“, гр. Сливен.
3. Чинарите от ул. „Симеон Велики“, гр. Силистра.
4. Зимният дъб от с. Голема Фуча, обл. Кюстендил.
5. Благунът от с. Пецовци, обл. Габрово.
6. Горунът от с. Голеш, Софийска област.
7. Дъбът от с. Насалевци, обл. Перник.
8. Дъбът от с. Балканци, обл. Добрич.
9. Софората от с. Труд, обл. Пловдив.
10. Дъбът от гр. Свищов, обл. Велико Търново.

Дъб, Насалевци

Share Button

Коментари

коментара