Москва: САЩ подкрепя „Ислямска държава“

Москва: САЩ подкрепя „Ислямска държава“
Ударите в Сирия граничат с престъпна небрежност, заявиха от руското Външно министерство

Ударите на САЩ срещу сирийската армия заплашват изпълнението на споразумението между Москва и Вашингтон, заявиха от руското Външно министерство.

Ведомството призова Вашингтон да проведе щателно разследване на инцидента.

„Призоваваме нашите американски партньори да проведат щателно разследване и да вземат мерки за избягване на такива инциденти в бъдеще, както те заявиха, че ще направят”, допълва се в съобщението.

Припомняме, Русия и САЩ си размениха остри критики, след като сирийската армия и Москва алармираха, че четири бойни самолета, два Ф-16 и два А-10, и дрон на коалицията са бомбардирали позиции на режима на Асад. При атаката загинаха най-малко 90 войници.

Русия обвини Вашингтон, че подкрепя ДАЕШ и нарушава споразумението за разрешаване на конфликта. Руското правителство поиска свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност, в което представители на САЩ и Русия се нападнаха словесно. От Пентагона се опитаха да успокоят ситуацията, заявявайки, че ударите не са били целенасочени.

Според министерството на Русия ударите „граничат с престъпна небрежност и пряко съучастие с терористите от „Ислямска държава”.

Инцидентът е в резултат на „упорития отказ” на Вашингтон да си сътрудничи с Москва в борбата срещу ДАЕШ, „Фронта ал Нусра” и други терористични групировки, отбелязва Министерството на външните работи на Русия.

  • сащ
  • русия
  • ислямска държава

    Източник: Nbox.bg

    Коментари

    коментара