Бойко Борисов: Напрежението в бежанските лагери расте

Бойко Борисов: Напрежението в бежанските лагери расте
Светът е ужасен в момента, трябва да се държим заедно, коментира премиерът

Има напрежение във вески един бежански лагер у нас и то се покачва, коментира премиерът Бойко Борисов. Той бе на посещение в село Венец, където присъства на традиционния събор.

„Ние ясно казахме, че или трябва да правим затвори, както предупреждавах, за да са спокойни хората, или да има центрове от отворен тип, които не вършат работа. Ние всяка нощ на сръбската граница хващаме по 40-50 човека, регистрирани, избягали от центровете”, изтъкна Борисов.

Премиерът  се обяви за сплотеност и подкрепа на разговорите между САЩ и Русия за разрешаване на кризата в Сирия.

„Хората знаят, че светът е ужасен в момента и трябва да се мобилизираме всички заедно. Затова приветствам продължаващите разговори между държавния секретар на САЩ Кери и руския външен министър Лавров. Видно е, че когато САЩ и Русия седнат на масата за преговори, светът се успокоява. Затова нека преговорите да продължат, за да може бежанците да се върнат в Сирия, в Либия”, посочи той.

Премиерът заяви, че ще продължава да настоява да се създадат зони за сигурност.

 „Трябва да решим основния проблем – къде да върнем мигрантите. И ние работим с Афганистан да върнем мигрантите. Над 80 млн. лв. България харчи за 110 войника в Афганистан и да не искат да подпишат реадмисия – да върнем афганистанците в Афганистан, не виждам смисъл – и от парите, и от контингента ни. Това сме казали на колегите в НАТО и на всички наши партньори”, уточни министър-председателят.

Борисов  посочи, че по предложение на австрийския канцлер следващата събота във Виена ще се състои форум за мигрантската криза, а на 6 октомври от България ще стартира европейската гранична полиция.

В отговор на журналистически въпроси за срещата на върха в Братислава министър-председателят отново заяви, че за всички вече е станало ясно как от поставянето на ултиматуми никой няма изгода.

  • бойко борисов
  • бежански лагери

    Източник: Nbox.bg

    Коментари

    коментара