Жестоко! 40-градусова жега днес! Гражданите се съветват да…

Жестока ще е жегата в първия ден на август. Градусите ще се повишат още, но веднага на следващия ден температурите ще тръгнат надолу. За 1 август е в сила предупреждението от първа степен – код „жълт” за потенциално опасно време за всичките 28 области на страната. Времето ще бъде горещо, с максимални температури 34 – 39 градуса, на места над 40.Остава повишен рискът за възникване и разпространение на пожари, предупреждават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Съветът към гражданите е да се движат по сенчестите места, да избягват да стоят дълго време навън, а по възможност и изобщо да не излизат в часовете между 10 и 18 часа, както и да приемат много течности.

Най-горещо ще е в районите на Сандански, Пловдив и Русе, където се очаква максималните температури да надхвърлят 39-40 градуса.

Със 7-8 градуса по-поносимо ще е по Черноморието, където термометрите ще показват 32-33 градуса. Дори морската вода няма да става за разхлаждане, защото температурата ѝ ще е 28 грудуса.

Още вечерта обаче, като предвестник на лекото разваляне на времето през следващите дни, слабо ще превали и прегърми в крайните северозападни райони. Във вторник се очакват валежи и гръмотевици в цяла Западна и Централна България в следобедните часове, а във Видинско са възможни силни гръмотевични бури, прогнозира той. В сряда захлаждането ще се почувства навсякъде с понижение на максималните температури до 28-32 градуса.

Условия за бури и градушки ще има в северните райони, по Черноморието – гръмотевици.
„В четвъртък сутринта може пак да превали, температурите няма да минават 30 градуса“, прогнозира синоптикът Петър Янков пред „24 часа“. По морето облаците ще се разкъсват и от петък започва нов период на жеги без дъжд. В неделя ще е до 39 градуса.

167

Коментари

коментара