Любопитно! Вижте как се е строила жп линията Радомир-Кюстендил преди 107 години

На 26 юли 1909 год. тогавашнят министър-председател на България Александър Малинов открил новата жп линия Радомир-Кюстендил, припомнят местни „хроникьори“.

Жп трасето е с обща дължина 55 км., ширината на платното е 5 метра. Построени са 9 тунела с обща дължина 1 843 метра и 12 големи жп моста. Първият пътнически трен спрял на кюстендилската гара на 1 март 1909 г., но гарата е открита тържествено и е осветена чак на 26 юли същата година.

Изграждането на линията е с интернационално  участие и е съпътствано с редица трудности. Финансирането е  от Франция, релсите са внос от Англия, железните конструкции за мостовете – от Германия, а дъбовите траверси – от Сърбия. Взривни вещества се доставят от Австро – Унгария, хидравлична вар се търси в Румъния. Чакълът е от кариери, разположени по трасето, едната от които – при с. Раждавица, е още действаща. Дяланите камъни за облицовка на подпорните стени са доставка от Владайската кариера край София. Италиански специалистите – тунелджии и мостоваци, са изградили основните обекти от жп инфраструктарата. На обекта се говорели няколко езика. Според някои писания като преводач на  един етап по построяването на линията е бил ангажиран дори и поетът Иван Вазов.

Сега жп участъкът от Радомир до Кюстендил е от най-бавните в жп транспорта в страната.  Самата линия е с износени на места дървени траверси, тунелите са с такива габарити, които не позволяват еклетрифициране – оттам и невъзможността да се качи скоростта на влаковете. Намаляват пътниците, а товарен влак до Кюстендил не е спирал от години, коментират жепейци. Гарите пустеят, а тази в с. Шишковци, дарение през 1938 год. от тогавашния депутат Андон Виячев, е обявена за събаряне, което предизвика гнева и протести на местните хора./kmeta.bg

Коментари

коментара