Бензинът удря 2 лева

Цените на горивата вървят нагоре, като в София масовият бензин А95 вече се продава средно за 2 лева. Районът на столицата, който е най-големият пазар в България, е и най-скъп. Във Варна и Габрово например цените са осезаемо по-ниски.

„Разходка“ из страната показва огромни разлики между различните вериги и различните градове, пише „Сега“. Във вчерашния ден най-ниската цена е била отчетена на бензиностанция в Смолян – 1.69 лева за литър А95, а на другия полюс са обекти в Доспат и в Белене с 2.05 лева за литър.

Прави впечатление, че там, където има бензиностанции на нашумелия варненски бизнесмен Веселин Марешки, останалите играчи – и малки, и големи вериги – също са „свалили гарда“ и продават по-евтино. Така е в Айтос, Габрово, Свищов, Горна Оряховица, където обикновеният бензин вчера струваше по 1.76 лева и конкурентите в същите населени места продаваха или на същата цена, или с 2-3 стотинки отгоре, допълва „Сега“.

Средната цена за страната вчера бе 1.96 лева за литър бензин. Пълзящото поскъпване на горивата следва котировките на нефта и на долара, както и засиленото търсене, обясняват експерти. В средата на март масовият бензин у нас бе паднал до средно 1.80 лева. Но оттогава суровият петрол поскъпна и в момента е около 50 долара за барел. А още миналия месец експерти прогнозираха, че през лятото бензинът ще надскочи 2 лева – както всяка година се случва в сезона на големите отпуски и увеличените пътувания.

По данни на европейския енергиен портал Energy.eu в момента цените на масовия бензин без акцизи и ДДС са по-високи в България, отколкото в други 12 държави от ЕС. Цената без данъци у нас е 47.3 евроцента – близо до средната стойност за 28-те от ЕС – 48.3 евроцента за литър. Подобна е картината и за дизела – в 14 държави от ЕС той е по-евтин преди облагането с акциз и ДДС.

Коментари

коментара