За първи път и то в Перник: Дадоха думата на учениците на конференция за опазване на здравето и живота им

Международна конференция на тема „Гарантиране здравето и живота на учениците/децата-първостепенна грижа на държавата и обществото“ се проведе днес в  Професионална гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов“  в Перник

21

Организатори на събитието са МОН, община Перник и ПГТС „Арх. Йордан Миланов“ гр. Перник.
До сега в медиите са изразявани становище по темата стотици работещи в сферата на средното образование и експерти по сигурността.

За първи път в Перник днес се даде възможност да се чуе мнението на учениците по темата. В Перник пристигнаха деца от различни училища от страната, заедно с родители, учители и директори, както и деца от Сърбия, Македония, Словакия. В рамките на два дни децата ще направят своите презентации по темата за сигурността в училище и ще дадат конкретни предложения.

22

Специални гости на конференцията бяха кметът Вяра Церовска, заместник -кметът по образованието Севделина Ковачева, секретарят на общината Радослава Манова, кметът на кв. Изток Емил Костадинов, заместник- председателят на ОбС в Перник Румяна Гьорева, представители на инспектората по образованието в Перник, както и от инспекторатите от Кюстендил, Търговище, Пазарджик, Благоевград и други градове в страната.

Участниците в дискусията бяха приветствани от кметът на Перник Вяра Церовска:
„Сигурността на децата е тема, която вълнува Община Перник и още с встъпването ми в длъжност започнах проверка за това, как се грижим за тях в нашите училища. Поздравявам г-н Шейнин, че дава думата на вас-учениците”- каза Церовска, която поздрави гостите от другите градове и от чужбина, за това, че са изпратили толкова талантливи деца в нашия град.

24

„Темата на нашата дискусия е важна за всяка една държава и всяко общество. Аз не вярвам, че има друга по-важна тема от тази за сигурността и здравето на децата в училище и детската градина. Искаме да чуем, какво вие, учениците, мислите по този важен въпрос и аз ви обещавам, че това, което вие предложите, ще стане факт”- каза директорът на ПГТС Самуил Шейнин.

Паралелно с дискусията по сигурността в училище се проведе и конкурс за рисунка. В двете инициативи са се включили общо 400 деца от четири държави. Във фоайето на училището бе открита изложба с рисунките на децата от цяла България. Форумът в строителната гимназия продължава и в утрешния ден.

Коментари

коментара