Голямото земетресение от 22 май напомни за себе си с….трус

Голямото земетресение от 22 май 2012 година напомни за себе си с….трус. Вчера, 19 май, в 21:59 часа, житлите на пернишко са усетили слаб трус.  Според Националния институт по геофизика и геодезия, трусът е бил с магнитуд 2.6 по Рихтер.

Да си припомним какво се случи преди четири години: 

Първияти най-силн трус събуди Перник и околните села на 22 май 2012 точно в 03:00 часа сутринта. Първият и най-силен трус е с епицентър на границата на землищата на селата Мещица и Витановци, на 5 km северозападно от центъра на град Перник. Началните информации са за земетресение с магнитуд 5,8  и 6,0 , но по-късно тези стойности са коригирани от Геолгическия топогафски инситтут на САЩ и Еропейския сеизмологичен център на 5,6.

След първия трус хората в София и Перник излизат по улиците. В Перник една част от хората се опитват да избягат от града с автомобилите си, други остават да спят на открито.

ZaPrnik.com бе единствената пернишка медия, която първа съобщи за земетресението, а наш екип веднага след първият трус обхождаше града, разговаряше с хората и информираше за щети.

За щастие въпреки силата и интензивността си, нямаше човешки жертви от земетресението. Пораженията бяха главно масово съборени комини, напукани къщи, а някои от тях полуразрушни и опасни. Десетки останаха без дом и прекараха зимата във временни постройки.

След първия трус следват десетки вторични, като най-силни са тези в 04:30 и в 05:13 същия ден, на 24 и 29 май, и на 14 юли 2012 г.

Въпреки, че земетресението от 2012 не взе човешки жертви, много хора живяха, а и продължават да живеят под страх и стрес кошмарът да се повтори. Всяка година на датата на големият трус в червата Св. ИванРилски“ в Перни, която също пострада от труса, се извършва молебен за здраве. Тази година също ще има молебен=

На 22.05.2016 г. – неделя, от 10:00 часа пред храм “Св. Иван Рилски” в Перник се организира молебен за благоденствие и курбан за здравето на перничани, по повод годишнина от земетресението 

Коментари

коментара