Съветът реши: Община Перник погасява заем до половин година, внася всеки месец по 380 000лв.

Община Перник да внася ежемесечно по 380 000 лв. в продължение на половин година за погасяване на временен безлихвен заем в размер на наложени финансови корекции за изпълнение на проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците, реши Общинският съвет. За успешното приключване на проекта в изискуемия срок, който бе в края на миналата година, оперативната програма „Околна среда“ е предоставила на общината временен безлихвен заем на стойност 2 731 286,89 лева. Заради тежкото си финансово състояние община Перник не е успяла да го възстанови в указания срок. Сега местната управа иска удължаване на този срок до края на 2016 година.

Първите 380 000 лв. трябва да бъдат внесени до края на юни. Последната вноска е през декември и е на стойност 451 286,89 лв., съгласно приетото днес решение на Общинския съвет.
Съветниците бяха скептични по отношение на възможностите на общината да изпълни поетия финансов ангажимент. „Очаквам да бъде взето решение от Народното събрание за отпускане на безлихвени заеми на закъсали общини“, заяви кметът Вяра Церовска. Тя припомни, че е наследила дългове, надхвърлящи 30 млн. лева. В Общината почти всеки ден идват запори от фирми, на които дължим немалки суми, каза още Церовска.

Източник: БТА

Коментари

коментара