Истината за Facebook лъсна: социалната мрежа също налага цензура на новините, които да четем

People are silhouetted as they pose with laptops in front of a screen projected with a Facebook logo, in this picture illustration taken in Zenica October 29, 2014. Facebook Inc warned on Tuesday of a dramatic increase in spending in 2015 and projected a slowdown in revenue growth this quarter, slicing a tenth off its market value. Facebook shares fell 7.7 percent in premarket trading the day after the social network announced an increase in spending in 2015 and projected a slowdown in revenue growth this quarter. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINABUSINESS LOGO - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY LOGO TPX IMAGES OF THE DAY)

Служители на Facebook редовно са потискали появата в социалната мрежа на новини, свързани с консервативни политици като например Мит Ромни, който през 2012 г. бе кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ.Това твърди пред сайта Gizmodo журналист, който е работил в компанията по този проект Според него Facebook потиска появата на определени политически новини дори когато те са били органично популярни, т.е. били са интересни на потребителите и те са ги четяли и споделяли, без да се плаща за рекламирането им, цитира bTV.

Бивши служители на Facebook, работили като „куратори на новини”, споделят, че са били инструктирани да „инжектират” определени новини в потока от съдържание. От друга страна, на тях им е било забранено да промотират новини за самия Facebook.

С други думи, новинарската секция на Facebook работи като класическа медия, която пречупва новините през възгледите и пристрастията на корпорацията. Добавянето на човешка намеса към компютърния алгоритъм само по себе си не е осъдително, но не отговаря на твърденията на Facebook, че потребителите виждат най-напред това, което е най-интересно за тях и най-популярно сред болшинството хора.

Тези разкрития идват седмица, след като Gizmodo писа за наличието на екип във Facebook, определящ кои новини да се появят в горния десен ъгъл на екрана. В него работят млади журналисти, които са завършили в частни университети или в други престижни заведения от т.нар. Бръшлянова лига. На тях им е било казано да предпочитат новините на медии като CNN, The New York Times и BBC, и да избягват консервативни издания от рода на Breitbart, Washington Examiner и Newsmax.

Секцията с популярни новини бе въведена през 2014 г. и оказва огромно влияние върху потребителите на Facebook, които само в САЩ са 167 милиона.

Според някои от тези куратори всеки е взимал самостоятелно решение кои новини да бъдат „избутани” нагоре въз основа на личните си пристрастия и не е имало преки указания за цензура. Ако може да се говори за някаква цензура, то тя се извършва индиректно при назначаването само на журналисти, които по време на интервютата са показали предпочитания към демократите и неприязън към републиканците.

Редакторите от Gizmodo са изпратили запитване до Facebook относно тези разкрития, но не са получили отговор. Социалната мрежа отрича твърденията за цензура в изявление, което е изпратено до конкуретни на Gizmodo сайтове като BuzzFeed и TechCrunch.

Източник: БЛИЦ

Коментари

коментара