Ученици от Перник: Достойни сме, Родино!

Патриотични песни, рецитали по Вазовата „Епопепя на забравените“ и факти от „Записки по българските въстания“ представиха ученици от Перник. Проявата, която имаше състезателен характер, беше  посветена на 140-та годишнина от Априлското въстание и организирана от  ОУ „Св. Иван Рилски“.

Кметът на Перник Вяра Церовска бе главен апостол на събитието и приветства учениците и преподавателите по повод историческата  годишнина.

„Искам да ви поздравя, че Вие днес сте толкова активни, затова че свирите на фанфари, затова, че направихте украсата в Перник, затова, че в този конкурс ще затрудните със знанията си максимално журито, за да може накрая всички да кажем-„Достойни сме, Родино!“-  сподели Вяра Церовска.

140

Участниците в конкурса бяха разделени на отбори с имена на чети. 10-то ОУ беше четата на Тодор Каблешков, 11-то ОУ на Бачо Киро, ОУ „Св. Иван Рилски“ на Васил Петлешков,СОУ „Д-р Петър Берон“ на Иван Соколов и  13-то ОУ на Райна Княгиня.

138

Тричленно жури с председател експерта от общината  Славчо Чанев оценяваше учениците във всяка категория и даваше своята оценка за бързина и точност. Всички отбори получиха  награди от общината: плакет със почетния  знак на общината  и по три книги:най-новите издания на „Под игото“ и „Сказание за Самуил“  и „Православните храмове на Перник“.  Най-добър в познанията си се оказа отборът на ОУ „СВ. Иван Рилски“ ,който се класира на първо място. Второ място  заеха   възпитаниците на  СОУ Д-р Петър Берон“,на трето-  11-то ОУ .Останалите две училища си поделиха четвърто място. Призовете връчи зам.-кметът по образование  и култура  Севделина Ковачева. Тя също поздрави участниците затова, че  отдадоха  почит на подвига на Априлци и показаха  знания по  българската история в един състезателен  урок по родолюбие. Благодарности към преподавателите и учениците отправи и домакинът  директорът на ОУ „Св. Иван Рилски“ Бойко Свиленов.
142
Историческата проява беше уважена и от началникът Регионалния инспекторат по образованието, директори на училища и експерти.

139

Коментари

коментара