Кметът на Перник Вяра Церовска става главен апостол

Кметът на Перник Вяра Церовска ще бъде главен апостол на честването на 140-тата  годишнина от Априлското въстание  в инициатива организирана от  ОУ „Св. Иван Рилски“, съобщиха от пресцентъра на общината.  

Проявата под мотото „ Достойни сме,Родино!“  е  на 26 април от 14 часа в Обединения детски комплекс .

В изявата ще вземат участие пет училища на територията на общината – 11-то ОУ „Елин Пелин“, 10-то ОУ „Алеко Константинов“, 13-то ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Св. Иван Рилски“ и СОУ „Д-р Петър Берон“. Поздравление по повод изявата  ще има и от ОУ „Христо Смирненски“ – Радомир“, сподели в аванс директорът на ОУ „Св. Иван Рилски“ Бойко Свиленов.

Проявата има състезателен характер и участниците ще преминат през няколко кръга. Целта е по този начин младото поколение да отдаде почит и да се поклони пред подвига на Априлци.

В първия кръг пред картата на България всеки от отборите ще трябва  да очертае своя революционен окръг и да отбележи културно-историческа сграда или паметник. Във втория кръг отборите ще получат кървавото писмо на Тодор Каблешков, в което има изпуснати думи и трябва да ги попълнят. В следващия кръг в рамките на три минути учениците ще трябва да направят кратък очерк за своя патрон, а в четвъртия  ще получат пликове с откъси от „Епопея на забравените“ на Иван Вазов и ще рецитират.

Всички участници ще бъдат оценявани от изключително подготвено жури в състав – Славчо Чанев – гл. експерт в Община Перник, Милена Георгиева и Милена Карамфилова – специалисти в Регионалния исторически музей. Между  кръговете ще има изяви на  деца от различни училища, сред тях е и фанфарния оркестър на Шесто училище.

Коментари

коментара