Младeжи от цял свят свирят два дни класическа музика в Перник

Стилно и вдъхновяващо започна снощи 11-тото издание на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в Перник. Дарования от цялата страна, от Македония, Литва, Австрия и САЩ участват в престижното музикално състезание в нашия град, за да покажат своя талант.

102

Официален старт  на музикалната надпревара  даде заместник-кметът  по образование и култура Севделина Ковачева, която не скри гордостта си, че тази година Перник посреща рекорден брой участници- 171 млади таланти, които ще свирят на пернишка сцена. От името на кмета Вяра Церовска, която е патрон на конкурса, тя пожела успех на участниците и прикани перничани да се насладят на изпълненията.

100

Музикантите бяха приветствани от артистичният директор на конкурса Петьо Фетфов , а председателя на журито- диригентът на КО „Орфей” Райчо Христов им пожела  успех на световните сцени и да не забравят първия си концерт в Перник.

Престижният форум бе открит с изпълнения на медалистите от миналогодишният конкурс, които  свириха като солисти на КО „Орфей”.

99

Завладяващите изпълнения на  Зоя Чуманенко –виолончело, Деян Иванов- обой и пианистите Александър Иванов и Теодор Пазов показаха класа на истински професионалисти.

Днес и утре  Двореца на културата  и Обединения детски комплекс са сцени на музикалната класика. Младите таланти ще си оспорват Голямата награда на кмета, която е статуетка и 1000лв. и куп още отличия осигурени от организаторите.

Конкурсът в Перник се провежда от 2005г. насам и всяка изминала година печели все повече престиж на авторитетен музикален форум за млади дарования.

Коментари

коментара