Уникална система за предвиждане на земетресения монтират в Перник

Три години системата за ранно предупреждение при земетресения стои неизползвана заради неразбориите във Фонд „Научни изследвания“. Необходими са само 100 000 лева, за да заработи.

Вчера стана ясно, че до края на тази година или началото на следващата, има вероятност сеизмологът Бойко Рангелов да получи втория транш от Фонда, за да монтира системата. Забавянето беше обяснено от просветното министерство с факта, че преди години е имало много нарушения във Фонда и всички проекти трябвало да минат на финансов одит.

През 2012-та сеизмологът проф. Бойко Рангелов печели финансиране от Фонд “ Научни изследвания“ за внедряване на система за ранно предупреждение при земетресения. С първата част от средствата са направени проучвания и са закупени седем японски апарата, наречени акселерографи.

Идеята е апаратите да се включат в мрежа в района на Перник, там, където беше последното голямо земетресение. Те ще сигнализират, когато стане ново.

Проф. Бойко Рангелов, геофизик, МГУ: Има светлинна и звукова индикация, може да изпраща СМС-и и емейл в момента на ставане на труса, като идеята е да даде сигнал от първичните сеизмични вълни, а вторичните, които са по-силни и разрушителни вече да бъдем известени, че те идват към нас.

Уловеният сигнал ще се предава в два центъра – в общината в Перник и в Минно-геоложкия университет, където работи проф. Рангелов. Въпреки че ще са в Перник, тези апарати ще предупреждават за сеизмична дейност в цялата страна. Когато се стига до внедряването обаче в края на 2013-та, вторият транш от парите по спечеления проект не е отпуснат. Става въпрос за около 100 000 лева.

Разговаряхте ли с хората от министерството или фонда и какво точно ви отговориха?

Проф. Бойко Рангелов, геофизик, МГУ: Точно ми е трудно да ви кажа, тъй като различните пъти ни отговаряха различни неща, но общата идея е, че средствата не са били планирани, когато са сключвани договорите, не са били планирани средствата за вторите етапи съвместно с министерство на финансите.

А ето какво обясниха днес от просветното министерство. Заради скандалите за злоупотреби във Фонда през 2012- 2013-та година, които костваха оставката на министър Игнатов, е трябвало да се направи финансов одит на всички проекти от онова време. На голямата част от тях такъв още не е направен.

Геновева Жечева,изпълняващ длъжността Управител на Фонд “ Научни изследвания“: И това е причината да не се финансират по-голямата част от тези проекти на този етап.

Освен това сменящите се министри Клисарова, Коларова и Танев си предават проблемите на Фонда като той де факто не работи. В началото на 2016 с промени в Закона за научните изследвания е решено да се направи нов правилник на Фонда, който да гарантира, че нарушения там вече няма да има. И така колко ще чака проф. Рангелов? Трябва да се приеме новия правилник, да се назначат нови научни комисии и проектът му да мине на финансов одит.

Геновева Жечева,изпълняващ длъжността Управител на Фонд “ Научни изследвания“ В рамките вече на годината може да бъдат финансирани. Ако няма достатъчно средства или процедурите не са достатъчно напреднали вече от следващата година ще бъде финансиран.

А ако това все пак не се случи, седемте японски апарата ще отлежават в някое мазе за спомен как работи Фонда за българската наука.

БНТ

Коментари

коментара