Извънредни мерки: Полиция пази агнетата по Великден и Гергьовден

Полицията с извънредни мерки за опазване на животните преди празниците.

            Във връзка с предстоящите празници Великден и Гергьовден се увеличава риска от кражби на животни, предимно агнета и ярета. Престъпленията се извършват предимно нощно време, като се подбират постройки с отделен вход и възможност за бързо пренасяне на стоката.

От странана на полицията са предприети редица мерки, целящи опазването на животните. Засилено е полицейското присъствие в населените места в региона, особено нощно време. Обект на контрол са всички автомобили, които влизат и излизат от селата. Проведени са срещи с кметовете и кметските наместници и животновъдите, които са инструктирани за действия по опазване на стоката. Уточнена е „къса” телефонна връзка с органите на реда, целяща бърза и неотложна реакция при посегателства.

ОДМВР – Перник призовава собствениците към по-голяма бдителност и отговорност за недопускане посегателства над домашните животни. За предотвратяване на подобни кражби е необходимо да се спазват следните правила:

  1. Да не се оставят домашните животни да нощуват на открито и отдалечено място от двора на къщата Ви!
  2. Не оставяйте отключени вратите на обори, плевни, кошари и други помощни сгради, дори те да се намират в близост до дома Ви! Всяко допълнително устройство за заключване затруднява крадците и увеличава времето, необходимо им за извършване на престъплението. Кражбите обикновено са съпроводени от сериозен шум при разбиването на вратите, с което нараства вероятността да се привлече вниманието на собственици и съседи.
  3. Силният лай на кучета е сигнал за нещо нередно.
  4. Ако забележите в селото Ви кола с непознати лица, запомнете нейната марка, цвят и регистрационен номер! Твърде вероятно е да сте свидетел на предварителен оглед от страна на крадците, които набелязват мястото на евентуалния си удар.
  5. Ако станете жертва на престъпление, уведомете незабавно полицията на телефон 112, като се опитате да запазите местопроизшествието.

 

 

Коментари

коментара