За три дни Перник става Мека на класическата музика и живопис, рекорден брой младежи ще се изявят в Двореца

Рекорден брой участници събира  тази година  11-тото издание на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти и 10-тия  юбилеен конкурс за детска рисунка под патронажа на кмета на Перник Вяра Церовска.

В дните от 22-ри до 24-ти април Перник ще  е  домакин на един престижен форум, на който си дават среща устрем и талант, опитът и професионализмът на млади музиканти и художници от цялата страна, от Македония , Литва, Австрия и САЩ. Кметът Вяра Церовска, заместник-кметът по културата и образованието Севделина Ковачева и организаторите от Двореца на културата приканиха пернишката публика да се наслади на изпълненията на младите дарования.

„ Нашият град ще е домакин на едно хубаво събитие и се надявам перничани да го оценят, активно да   слушат  и да  приветстват младите таланти“- каза Вяра Церовска

Заместник-кметът по  култура и образование  обяви,  че  на сцената на Двореца на културата и Обединения детски комплекс  ще се изявят   171 изпълнители  на възраст от 6 до 22 години. 27 са талантите  от чужбина. Те  ще покажат своите умения на пиано, цигулка, виола, виолончело, китара, флейта, тромпет, обой, ударни инструменти и за първи път на валдхорнав.

„Това са хора, които искат да покажат на пернишка територия своите таланти. Най-младият е едва на шест години. Радва ни факта, че  от все  по-малка възраст децата се занимават с изкуство“ – отбеляза заместник-кметът Севделина Ковачев

Новост в конкурса тази година ще бъде участието на  клавирно дуо с изпълнение на два рояла. Пианистите ще свирят на рояла на испанския пианист Мануел Диас Криадо.  Музикалната надпревара ще бъде в две категории-музикални школи/ любители/ и музикални училища /професионалисти/. Участниците са разпределени в три групи по инструменти- пиано, струнни инструменти и духови и ударни инструменти и 7 възрастови категории. Деветчленно жури под председателството на диригентът на КО „Орфей” Райчо Христов ще оценява изпълненията.

Най-добрият  в музикалното състезание ще получи Голямата награда на кмета, която е статуетка за изключително рядко дарование и награда от 1000 лева. За втора поредна година Областният управител също ще даде награда за най-ярко представил се участник от музикалните школи, която ще бъде таблет. Новост в богатия награден фонд при инструменталистите е наградата „Клавирна мечта” за пианист от музикалните школи. По традиция атрактивни награди –огромни плюшени играчки, получават най-малките изпълнители. Тази година при инструменталистите това е 6-годишният Андрей Звънчаров от Разлог.

Четири годишно дете пък е най-малкият участник в  конкурса за рисунка тази година. В него са представени творби на 200 млади художници от школи по изобразително изкуство в страната. Наградата на Кмета за изключително ярко дарование е в размер на 200лева, предвидени са още и медали за призьорите.

Награждаването и гала концертът на лауреатите от конкурса за изпълнители на класически музикални инструменти ще бъде на 24-ти април от 17 часа в малкия салон на Двореца на културата.

Първото издание на конкурса е през 2005 година по идея на тогавашния директор на Обединената школа по изкуствата при ОК „Дворец на културата” Илияна Илиева. Организаторите споделиха, че не са очаквали конкурсът така да се разрасне. Заради рекордния брой участници тази година ще бъде отворена и втора сцена- тази на Обединения детски комплекс.

Коментари

коментара