Стряскаща статистика! Все повече деца страдат от диабет. 52 деца диабетици в Перник

В Перник за миналата година регистрираните болни са 4 243, от тях 588 са нови случаи. Децата болни от диабет са 52 , а зависимите от инсулин са 1963-ма.
Броят на диабетно болните се увеличава и превенцията е повече от наложителна. Изводът се налож и по време на кръгла маса, организирана от община Перник посветена на диабета и неговите социални аспекти. Участие взеха представители на държавни институции, местна власт, здравни заведения и неправителствени организации.
В началото при откриването на кръглата маса кметът Вяра Церовска благодари на присъстващите, че отговорно са се отзовали на поканата за диалог и то в навечерието на деня на здравния работник,празник който възприема лично й като лекар.
119
Церовска отбеляза, че лекарската професия изисква много повече от това да си професионално подготвен и за нея трябва сърце и желание да работиш за другите във всяка една минута.
Преди участниците да пристъпят към сериозна работа благодарност за инициативата и поздрави към присъстващите изказаха народните представители Валентин Павлов, Ирена Соколова и д-р Петър Беков, който беше специален гост, областният управител Александър Александров. Поради ангажименти и невъзможност да присъстват поздравления бяха изпратени от министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и председателят на ПГ Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. Поздрави и цветя за инициативата в навечерието на празника получи кмета Вяра Церовска от председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Според данни на районната здравна инспекция в Перник за миналата година регистрираните болни са 4 243, от тях 588 са нови случаи. Децата болни от диабет са 52 , а зависимите от инсулин са 1963-ма. В по-голям мащаб за страната цифрите показват, че болните от диабет са 570 хиляди, което е 9-10% от населението над 20 г.възраст. По –лошото е че над 150 хиляди хора не са диагностицирани.
Специалистите отчетоха и друга лоша новина- расте броят на заболелите деца.
Освен това усложненията вече се наблюдават в пред диабетна форма, затова болестта трябва да бъде профилактирана още от най-ранна възраст.
По време на кръглата маса специалистите обмениха опит за овладяване на отрицателните тенденции. Така например в Александровска болница в София прилагат специална програма за контрол и самоконтрол на пациентите. Обучението е част от терапията на болните. Бяха направени специални презентации за клиничната картина, за рисковите фактори и усложненията.

Коментари

коментара