Почна се! Бежанци налазват България от към Южната ни съседка

Жители на село Кулата, Петричко, твърдят, че първите нелегални бежанци вече са влезли от Гърция в България. В събота вечерта деца от селото са забелязали 6-7 души с торби, които се движели по международната железопътна линия. Децата споделили с родителите си, че непознатите говорели чужд език и им правели знаци да не вдигат шум. Възрастни от селото също видели групата, която се отдалечила бързо в тъмнината.

Сигналът е подаден на „Гранична полиция“, но следите на нелегално влезлите се губят. Близо до селото се намира и ГКПП Кулата- Промахон.
Въпреки засилените мерки за сигурност по границата с Гърция хората от Кулата и близките села твърдят, че охраната е неефективна. Те споделят и притесненията си от това, че бази на бившите гранични застави се подготвят усилено за евентуални бежански центрове.

Преди години каналджийството в този район беше доходоносен и покровителстван бизнес, а хората, които го организираха, днес са започнали да се активизират и от двете страни на границата, твърдят местните жители. Те са категорични, че само заграждения могат да спрат очаквания масов поток на бежанци и мигранти от Гърция към България.

Преди дни премиерът Бойко Борисов алармира, че очаква проблеми откъм Гърция, а не откъм Турция.

БЛИЦ

Коментари

коментара