Пернишките училища – разграден двор. Насилието в училище скочи три пъти за година

Насилието в училище се е увеличило три пъти за година. Най-много са случаите на физическа агресия и тормоз между ученици, нараства и натискът чрез интернет.

Това беше обявено на дискусия, организирана от парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите.

По съвпадение в същия ден бе съобщено за пореден шокиращ инцидент. Дванадесетокласничка от училище „Добри Чинтулов“ в Бургас е в болница, след като била бита жестоко от своя съученичка, предаде Дарик радио.

Вечерта пострадалата девойка потърсила сама помощ. Тя отишла в „Спешно отделение“ с оплаквания за световъртеж и силни болки. Разказала, че главата й била блъскана в маса.

Настанена е за лечение в „Неврохирургия“, но е контактна и няма опасност за нейния живот и здраве. От полицията са потвърдили за боя.

По данни на Националната мрежа за децата случаите на физическа агресия между ученици от началото на учебната 2014/2015 г. до 30 март миналата година са били 1662. За цялата учебна 2013/2014 г. те са били общо 606.

Увеличението е със 174 процента, съобщи изпълнителният директор на обединението от неправителствени организации Георги Богданов

Общо регистрираните случаи на физическо насилие, вербална агресия, вандализъм,автоагресия, психологически тормоз, виртуален тормоз и противообществени прояви са 4117.

Отделно от статистиката са данните за агресия от ученици и родители спрямо учители (310 случая) и от учители над деца (92 случая) през 2014/2015 г., информираха от Националната мрежа за децата.

За липса на реални данни за случаите на насилие над деца призна и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.

Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет посочи, че медийната информационна среда, в която растат децата, също е много важна. По думите му обществото става все по-толерантно към различните форми на насилие.

„80% от времето те са в интернет. Нашата медийна информационна среда е изпълнена със секс и насилие. Какво очакваме тогава“, подчерта Апостолов.

МОН направи карта за сигурността в училището

В отговор на нарастващото насилие в училище от Министерството на образованието и науката обявиха на нарочна пресконференция, че са направили карта за сигурността в училищата.

„В нея са посочени местата, в които няма система за наблюдение, за контрол и за сигурност в училищата“, заяви министър Меглена Кунева.

Тя съобщи, че от 2557 училища видеонаблюдение в двора имат 1456, и в сградите – 1740 учебни заведения. Всички училища, в които се организират матури, са с видеонаблюдение. Предимно малки са училищата, в които няма видеонаблюдение, и те са в малки населени места, като в София има само 14 такива училища.

Училищата в цялата страна, в които няма никакво видеонаблюдение, са 621. Броят на училищата, които са с ограничен достъп на външни лица в двора им или дворът им да се заключва, е 1043, а тези със свободен достъп –  са 1515.

На 62 училища от цялата страна дворовете им не са заградени. Общо за страната училищата, в които охраната е на щат, са 916, а охраната е от охранителна фирма в 658 училища. Има и училища с договори със СОД.

Кунева съобщи, че в Кърджали половината от училищата нямат никакво видеонаблюдение. Без видеконтрол в Смолян са 48% от училищата, в Хасковска област – 39%, в Ловеч – 35%, а в Разград и Силистра – по 31%.

Най-много училища с незаграден двор има в Габрово и Перник – по 27%, а във Видин – 19%.

Вицепремиерът обяви, че ще сподели тази карта за сигурността в училищата с МВР, за да може заедно с тях и с общините да се направи план къде най-бързо могат да се „запушат пробойните“.

В националната програма „Достъпно и сигурно училище“, която МОН предлага на Министерски съвет за одобрение, има модул „Сигурност“ и за него са предвидени 1,5 милиона лева за 451 държавни училища, които могат да кандидатстват за средства за мерки за сигурност.

Това са училища към МОН, МК, МЗХ и Министерството на младежта и спорта, уточни Кунева.

Сега се осъществява и обучение от Синдиката на българските учители в сътрудничество с МОН за реакция при кризи, включително и за терористично нападение, съобщи Кунева. По думите й в това обучение в област се включват по 100 учители и директори.

Дир.бг

 

Коментари

коментара