Сурвакарската група на село Големо Бучино взе златото на Македония! Внучката на кмета – едногодишната Александра обра овациите в Прилеп

Сурвакарската група от село Големо Бучино се завърна със златен медал и грамота от участието си в XV-ия Международен карнавал“Прочка 2016 “ в Прилеп.

Пернишката група бе единственият участник от България.В рамките на двудневния карнавал на 12 и 13 март пред журито са се представили 1500 участници индивидуално или в група, но всички със атрактивни и различни маски.

Групата от Големо Бучино с 32-ма сурвакари е събрала погледите на присъстващите с автентичните костюми,зрелищни маски и разтърсващия звук на звънците. Най-много овации е имало за най-малкия участник – Александра, която е само на една година и 11 месеца. Дядото, кмета на Бучино Александър Александров,сподели, че в семейството традициите се предават от поколение на поколение и от най-ранна възраст.
Александра
Кметът на Г. Бучино с гордост заяви, че това е поредното престижно отличие на Големо Бучино от международно участие и то е оценка за усилията на всички да запазят местната традиция. До сега през годините групата е участвала в два международни фестивала в Струмица и Пожаровац и от там се е завръщала с награди. Александър Александров благодари на кмета на община Перник Вяра Церовска за предоставената възможност да участват в карнавала и да представят Перник по най-добрия начин.

Коментари

коментара