Започна укрепването на пропадналата заради нелегалния въгледобив улица в кв. Рудничар

Започва укрепването на пропадналия заради незаконен въгледобив пернишки квартал „Рудничар“. За изпълнението на проекта за тexничecĸa лиĸвидaция зa пpeoдoлявaнe нa вpeднитe пocлeдици oт cтapaтa и нoвa миннa дeйнocт, община Перник обяви общecтвeнa пopъчĸa чpeз дoгoвapянe бeз oбявлeниe, като покани софийска фирма, специализирана в този вид дейности.

Πpoцeдypaтa e oбявeнa cъглacнo зaпoвeд нa ĸмeтa нa Πepниĸ cлeд пpoвeдeнo зaceдaниe нa ĸpизиcния щaб в cpeдaтa нa янyapи тaзи гoдинa. Работата ще обхване необходимите технологични мероприятия, с чието осъществяване ще бъде укрепен теренът и масивът под него, чрез запълване и тампонаж на обрушени пространства и инжектиране на специална хидросмес.

Работата трябва да бъде приключена в срок до 70 календарни дни от сключване на договора, а прогнозната стойност е 213 740 лева без ДДС.

52

Квартал „Рудничар“ е един от най-пострадалите в Перник вследствие на прекратените подземни минни дейности и най- вече на нелегалния въгледобив. Проблемът е от 15 години, но ситуацията се влоши особено много през лятото на миналата година, когато се пропукаха първите къщи на улица Пета.

Заради опасността от пропадане и на още терени бе обявено бедствено положение. Месеци по-късно в края на ноември в границите на два имота в същия район зейна поредна яма с размери 2/2 метра. Ситуацията продължава да бъде тежка и днес, а местните живеят в непрекъснат страх за жилищата и за живота си.

Източник: БНР

Коментари

коментара