Затвориха кметството в Дивотино заради опасност от срутване

Почти четири години след силното земетресение в Перник от 22 май 2012 г. заради последствия от него е затворена сградата на кметството в пернишкото село Дивотино. За нуждата от ремонт и опасни нарушения по нея кметът на Дивотино Румен Сергиев алармира постоянно. Сега обаче е подала носеща колона на тераса над входа и това е довело до увеличаване на пукнатините по вътрешни стени. Налице е риск от срутване, затова със своя заповед селският управник е забранил достъпа до сградата. От основен ремонт се нуждае и покрива, който е с изгнили греди и е невъзможно да се спрат течовете от него само с пренареждане на керемиди.

Сградата е строена с доброволен труд на местното население през 50-те години на миналия век. Има около 140 кв. м разгърната застроена площ и е с гредоред между двата етажа и под покрива. Освен кметството, в нея се намира и офис на български пощи, а други помещения са отдадени под наем за обществено ползване.

Епицентърът на земетресението от 2012 г. беше съвсем близо до село и причини щети на много от къщите на хората. В следствие на забавен ремонт рухна и покрива на черквата „Рождество Христово“. Сградата на кметството е обследвана на два пъти и има количествено-стойностна сметка за неотложен ремонт. На два пъти са подавани документи в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, но средства за укрепването й не са отпуснати. Предстои среща на кмета на община Перник Вяра Церовска с представители на комисията. Докато се реши съдбата на напуканата и опасна сграда, кметството ще се помещава в помещения на местното читалище.

Източник:  standartnews.com

Коментари

коментара