Кметът на Перник Вяра Церовска и главният секретар на МОН Красимир Вълчев поставиха началото на саморъчен препис на „История Славянобългарска“ по инициатива на 6-то СОУ. Оркестърът на училището свири с нови фанфари от Германия

Кметът на Перник Вяра Церовска и главният секретар на МОН Красимир Вълчев поставиха началото на саморъчен препис на „История Славянобългарска“. Инициативата е на 6-то СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, чиито старт бе даден днес на специално тържество в учебното заведение, посветено на националния празник и 138-та годишнина от подписванвето на Саснстефанския мирен договор, който дава свободата на България.

23
Сред гостите на тържеството бяха и заместник-кметът Севделина Ковачева, общинският съветник Бойка Иванова, директорът на ОУ „Св. Иван Рилски“ Бойко Свиленов и художникът Людмил Веселинов.

22

„В преписа на Паисиевата история ще се включат всички ученици, родители, учители, служители и приятели на училището“, сподели директорът Адриана Ольова.

Възпитаниците на най-старото училище в Перник представиха празнична програма, изпълнена с възрожденски песни и стихове. Те посрещнаха гостите с изпълнения на фанфарния оркестър към учебното заведение, а по-голяма част от учениците бяха облечени с тениски в цветовете на българското знаме.

24

На тържеството кметът Вяра Церовска отправи специален поздрав към всички ученици и учители.
„Ще я има България, защото България днес не е само едно красиво място, оградено с граници. България днес е свободата и сърцето на всеки един, където и да е, да се развълнува при името на Волов и Раковски. Свободата е да чуе седемнадесетте стихотворения на Христо Ботев и там, където се намират стиховете на Вазов и оживява Шипка. Честит празник, скъпи деца, бъдете живи и здрави, носете в сърцето си винаги България““, сподели Вяра Церовска.

Красимир Вълчев също поздрави учениците и учителите. Той каза, че за него е голяма радост да присъства на празника и благодари на всички учители за ежедневната им работа при обучението на децата.

От тази година фанфарния оркестър е с чисто нови музикални инструменти. Новата придобивка е със съдействието на главния секретар Красимир Вълчев и кмета Вяра Церовска. Музикалните инструменти са предоставени директно от завода производител в Германия.

Коментари

коментара