Учениците от ПМГ в Перник припомниха за славната българска история с тържество, посветено на 3-ти март

Кметът на община Перник Вяра Церовска  уважи  тържеството посветено на Националния празник 3-ти март  в ПМГ„Христо Смирненски“. Сред гостите бяха и  председателят на общинския съвет в Перник – Иво Савов, заместник-председателят на общинския съвет Румяна Гьорева и зам.-кметът по култура и образование Севделина Ковачева.

18

Водещите- ученици на гимназията, призоваха гостите да преклонят глави пред героите  изгубили  живота си в името на България и отбелязаха, че не е възможно да се докоснеш до историята без да преживееш нейните сурови истини. Затова участниците представиха важни личности допринесли с делата си за България. Преди това директорката Емилия  Грозданова приветства присъстващите  по повод националния празник и 138 години от освобождението на страната от турско робство и  заяви, че днес се чувстваме горди потомци на народ със славна  история.

19

Част от нея припомниха  учениците от осми и девети клас, които с въодушевление казваха Вазовите стихове за „Опълченците на Шипка“. Слова, стихове и  истории за делата и живота на  смелите българи -герои на своето време- представиха възпитаниците на природо-математическата гимназия.Сред тях   Георги Раковски основоположника на българската  национална революционна дейност, Апостола на свободата- Васил Левски, легендарния сливенски войвода Хаджи Димитър  и др. Участниците припомниха  и две важни дати от българската история: Априлското въстание и  Руско-турската освободителна война. Накрая директорът раздаде  грамоти на  учениците изготвили патриотичните  табла, и неочаквано самите възпитаниците отличиха своите преподаватели за помощта. А към училищната библиотека ще прибавят още една книга „Символите на България“  подарък от кмета на община Перник Вяра Церовска. С нея  ще допълнят знанията си историята на страната.

20

 

Коментари

коментара