Дано никога не се сбъдне тази прогноза за цената на нефта

Прекратяването на инвестициите за търсене и добив на петрол в САЩ до няколко години ще доведе до поскъпването на суровината до 200 долара за барел. Това прогнозира еквадорският президент Рафаел Кора, цитиран от El Universo. Дори наполовина да се сбъдне прогнозата му поскъпването ще е тройно в сравнение със сегашните цени. А както си знаем при такива ситуации цените на горивата в България хвръкват до небесата… Междувременно The Financial Times писа, се числото на работещите сонди за търсене на нефт, работещи в САЩ е паднало до най-ниското си ниво от 2009 г.

По данни на Baker Hughes сега действат 413, като само за седмица са били спрени още 26. Най-много сонди в щатите – 1600 са работели през есента на 2014 г., когато нефтът струваше около 100 долара за барел.

Причината за спирането на геологопроучвателните работи за петрол в щатите е заради ниската цена на суровината, която прави добивът нерентабилен.

От началото на годината има и намаляване на производството на шистов нефт, което е печелившо основно при котировки около и над 50 долара за барел. В момента цените са се стабилизирали около 30 долара. За година и половина е отчетено поевтиняване от 70%.

Коментари

коментара