Еколози: Перник е туристическа дестинация за нас, водим колегите си от Европа там да помиришат и видят замърсяването

„За нас, еколозите, Перник се превърна почти в град с туристическо значение. Винаги когато в България ни идват колеги от Европа, ги водим там, за да видят и помиришат замърсяването. То наистина може да бъде усетено не само с лигавиците, но и да се види много ясно“, разказа на форума на „Труд“ Генади Кондарев от екологичното сдружение „За Земята“. Той подчерта, че в Перник и без лаборатория може да се установи кой е източникът на замърсяването – битовото отопление.
„Много от проблемите се подминават и не се назовават. А решението е властите да концентрират вниманието си върху трите от най-големите източници на атмосферно замърсяване“, посочи Кондарев. Това са битовото отопление, транспортът и големите горивни инсталации. Те нарушават законодателството, не спазват зададените норми и не пречистват достатъчно емисиите, които излъчват. Или декларират само на хартия, че се случва такова пречистване.
Във втория град с най-мръсен въздух у нас Пловдив (след Перник) около 60% от атмосферното замърсяване се дължи на битовото отопление. „Затова трябва да се въведе т. нар. директива за печките, която вече е на 7 г. Уви, едва напоследък масово се говори, че трябва да се направят промени в горивните инсталации, а хората и бизнесът да се подготвят. Само че почти никой не знае какво е това „механизъм за чисто горене на печките“ и къде се поставя то“, посочи Кондарев. Той предложи вместо масово да се обявяват търгове за купуването на 5 или 10 екоавтобуса, да се създават програми, с които да се помага на българите да сменят печките си.
Друга мярка може да е в буферните паркинги до метрото, в които живеещите в близост до София хора оставят колите си, престоят да е с цената на 3 или 4 билета за градския транспорт. „Така хората ще се стимулират да пътуват по няколко души в една кола, което ще намали вредните вещества във въздуха“, добави Кондарев. Още: трябва да се дадат повече правомощия на МВР, за да може то да санкционира собствениците на прекалено остарели автомобили. В Полша, която служи за пример за ефективна битка със замърсения въздух, дори общинските полицаи имат възможност да реагират, когато получат сигнал, че от комин излиза черен и съмнителен пушек. „У нас такъв сигнал бе проверен чак след разговор с кмета на София“, завърши Кондарев.

Източник: в. Труд

Коментари

коментара