В на Варна са заложени 15 млн. лв. за здравеопазване

В на Варна са заложени 15 млн. лв. за здравеопазване

„15 млн. лева за здравеопазване са заложени в бюджета на община Варна за 2016 г,  заяви доц. Антоанета Цветкова, председател на постоянната комисия „Здравеопазване”, съобщава „Фокус“.

„Това на практика запазва размера на средствата от предходната година. Новият общински бюджет гарантира подкрепа за хората в затруднено положение, които се нуждаят от здравна грижа, като сме предвидили средства за подпомагане и лечение на гражданите в размер на 121 000 лева. Община Варна е сред малкото в страната, които работят по програма за финансиране на инвитро процедура.

Тази помощ за двойките с репродуктивни проблеми ще продължи и през настоящата година, като каузата има подкрепа от Общински съвет – Варна. В бюджета за тази цел са заложени 152 000 лева в настоящата година. С радост мога да отчета, че в резултат от процедурите, финансирани от община Варна през изминалата 2015 г., тази година очакваме да се родят 3 бебета, което е много добра новина”, допълни доц. Антоанета Цветкова. Тя подчерта, че в бюджета на функция „Здравеопазване” са включени и разходите за детски ясли, които възлизат близо на около 6,5 млн. лева.

За общинско предприятие „Комплекс за детско хранене” са предвидени 4,3 млн. лева. Над 2,5 млн. лева са средствата, заложени за медицинско обслужване на здравните кабинети в училищата и детските градини. „Искам да припомня, че Варна е единственият град в България, който обезпечава 100 % училищата с лекари и медицински сестри и подсигурява почасово обслужване на детски градини и ясли с лекари”, каза още доц. Антоанета Цветкова.

Източник: Пик

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply