САМО В ПИК! Д-р Емил Райнов: Катастрофата в здравеопазването е пълна! Москов е най-слабият и най-арогантният от здравните ни министри!

САМО В ПИК! Д-р Емил Райнов: Катастрофата в здравеопазването е пълна! Москов е най-слабият и най-арогантният от здравните ни министри!

Д-р Емил Райнов е депутат от коалиция „БСП-Лява България”. Един от най-изявените здравни експерти в страната.  Бил е зам.-министър на здравеопазването,  член е Националния съвет на БСП. Потърсихме компетентното му мнение по повод искания вот на недоверие към кабинета заради политиката му в сектор здравеопазване. 

Интервю на ПЕТЪР БОЙЧЕВ

– Д-р Райнов, като изявен екперт в здравеопазването как оценявате ситуацията в сектора  – като липса на компетентност в ръководството, като престъпна небрежност или направо като престъпна политика ?

– Може би като комбинация от трите. Резултатът е ясен и виден на на всички – катастрофата е пълна, а хаосът, който очакваме от 1 април, вече притеснява  много сериозно както колегите, така и гражданите.

– Вие сте виждали в кариерата си много здравни министри. къде в тази класация поставяте министър Москов?

– По арогантно поведение е категорично номер едно.

– А като компетентност, като професионална изява, като административен ръководител?

– На последно място.

– Конкретно за скандала със ваксините – къде виждате вината на министъра? Той ли не успя да обясни проблема, или той е забъркан в проблема, или пък той самият е проблемът?

– Най –гоямата му грешка е, че не спази правомощията, които има като министър. Той изобщо не е информирал Европейската комисия. И поради това не са взети адекватните мерки. Когато беше миналата седмица дебатът, аз му зададох въпроса защо. Той ми изреди 7-8 европейски дърлжави, които имали проблеми с ваксините. Само че въпросните държави не са направили като него – да нарушат законодателството, а просто са си променили имунизационния календар. Те са сметнали това за законосъобразно, а не като Москов да газят закона.

– Какво очаквате от вота на недоверие срещу кабинета?

-Ние исксахме да приключим миналия петък дебата за ваксините. Мисля, че на всички граждани им стана ясно къде е истината и кой е нарушил закона. Това всъщност се потвърди и от действията на прокуратурата. А вотът вече е за цялостната политика на правителството в сектор здравеопазване. И едно важно уточнение – понеже се твърди едва ли не, че това било политическа атака срещу министър Москов – спазването на закона не е политическа атака. И второ, във вота коментираме цялостната политика на кабинета в здравеопазването.  

Източник: Пик

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply