НИМХ: Жълт код в 19 области заради бурен вятър

НИМХ: Жълт код в 19 области заради бурен вятър

Жълт код е обявен за 10 февруари в 19 области на страната заради бурен вятър. Кодът е в сила за областите Кюстендилска, София-град, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска, Добричка, Варненска, Бургаска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Хасковска, Кърджалийска. В тези области ще духа южен вятър – умерен и силен с пориви до 20-24 м/сек.

За останалата част от страната е обявен зелен код. Започналото увеличение на облачността ще продължи и през деня над цялата страна ще е предимно облачно. Привечер в западните райони ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу четвъртък ще обхванат цялата страна, уточниха от НИМХ.

Южният вятър ще се усили, ще е умерен, в Източна България и районите северно от планините – временно и силен. Минималните температури ще са предимно между минус 2° и 3°, а максималните ще са високи за първата половина от февруари – между 12° и 17°.

В планините ще бъде предимно облачно и доста ветровито. Ще духа бурен, по високите и открити части – ураганен югозападен вятър. След обяд в масивите от Западна България ще завали дъжд, над около 2000 метра сняг. Вечерта, с нахлуването на студен въздух, границата на снега значително ще се понижи.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра около 3°. По Черноморието ще бъде предимно слънчево, но след пладне облачността ще се увеличи. Ще духа умерен до силен южен вятър. Максималните температури ще са между 11° и 14°. 

Източник: Пик

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply